Суспільство

Чернігівські музейники розповіли, які люди 100 років тому цікавилися старовиною

26 листопада Чернігів відзначатиме знаменну дату – 125-річчя відкриття в місті першого музею, створеного Чернігівською вченою архівною комісією (ЧАК), роботою якої зі збереження пам’яток старовини особисто опікувався тодішній очільник губернії Євгеній Андрієвський. Завдяки йому представники всіх верств населення надсилали до ЧАК сімейні реліквії, історичні й етнографічні матеріали.

Першим відвідувачем новоутвореного закладу став статський радник, колекціонер, громадський і культурний діяч Василь Тарновський-молодший. Можливо, цей візит змусив Василя Васильовича замислитись над долею власного унікального зібрання українських старожитностей. Він звернувся із заявою на ім’я голови губернської управи, в якій зазначив: «Составленный мною в течение всей моей жизни музей местных древностей я желал бы, для верного сохранения их, передать в собственность и заведывание Черниговскому губернскому земству».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для українців скасують штамп у паспорті та довідку про прописку до ID-картки

Прийнявши з вдячністю безцінний дар мецената, 1902 року по вулиці Смоленській відкрито Музей українських старожитностей, який із 1906 року носить ім’я засновника.

Уже в перші роки існування, попри віддаленість від центру міста, музей приймав відвідувачів, серед яких були не тільки місцеві жителі, а й гості міста. Серед них був і відомий київський художник Вільгельм Котарбінський, який із великою зацікавленістю оглянув зали експозиції та історичні місця Чернігова. Тут він перебував кілька днів на запрошення художника Івана Рашевського – майбутнього завідувача музею.

1910 року службові справи привели до нашого міста суддю Київського військового окружного суду генерал-майора Олександра Гречка. Він знайшов час і для відвідування музею.

Під час навчальної екскурсії до старовинного Чернігова привернули увагу викладачів і вихованців Київського кадетського корпусу місцеві музеї. Особливе зацікавлення викликали рукописні та друковані раритети, різноманітні коштовності та зброя козацьких часів.

Але варто зазначити, що свого часу рішення про створення музеїв викликало часті суперечки з боку представників громади. Висловлювалися побоювання, що такі заклади культури не зацікавлять представників селянства, яке становило основну частину жителів губернії. Та минуло десять років, і статистика засвідчила протилежне.

Джерело: Чернігівський історичний музей імені В. Тарновського

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button