Суспільство

Чернігівські освітяни висловили невдоволення новими умовами праці

29 жовтня у столиці відбувся освітянський мітинг. Вчителі з усієї України приїхали під стіни Верховної Ради, де вимагали зберегти гідну оплату праці, скорочений робочий час і добровільну сертифікацію.

У Чернігівській міській організації профспілки працівників освіти і науки України розповіли, що поїздку на мітинг вони не організовували, тому інформації про участь місцевих освітян у ньому не мають. Але наголошують на тому, що люди могли їхати на захід з власної ініціативи.

«Ми справді занепокоєні виниклою ситуацією, а саме оплатою праці педагогів. Нині співробітники профспілки якраз працюють над тим, аби захистити соціально-економічні права та інтереси її членів», — зазначила голова організації Надія Шестопалова.

Вона наголосила на тому, що нині педагоги активно обговорюють законопроекти про державний бюджет на наступний рік. Занепокоєння серед освітян спричиняє те, що кошти освітньої субвенції, передбачені на 2020 рік, не покривають витрат на заробітні плати.

«Ці суми не можуть забезпечити виконання постанови Кабінету Міністрів №822 «Про оплату праці педагогічних працівників», у якій означено підвищення заробітної плати педагогів, а сума освітньої субвенції на наступний рік не настільки збільшена, щоб покрити всі ці витрати збільшення заробітної плати», — пояснює Надія Шестопалова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські освітяни складають іспити з педагогіки

Педагогів не влаштовує і те, що багато років поспіль знижує престижність професії. Молодь не бажає працювати у школі, а це призводить до старіння педагогічних кадрів.

«Так, на часі вирішення питання балансу між заробітною платою вчителів, що мають великий стаж, та оплатою праці молодих спеціалістів. Вони отримують занадто малу заробітну плату. Тобто потрібна підтримка тих категорій педагогів, які отримують найменше грошей», — наголосила голова профспілки.

Аби знизити напругу в педагогічних колективах, організація вирішила написати звернення до народних депутатів, обраних до Чернігова й Кабінету Міністрів, де виклали позиції, що непокоять освітян. Зокрема йдеться про субвенцію, яку освітяни просять передбачити у розмірі, здатному покрити всі витрати на зарплати. З-поміж іншого педагоги запропонували законотворцям розробити комплексний підхід до питання нарахування оплати праці освітян усіх категорій.

З цим зверненням наразі ознайомлюються всі педагогічні колективи міста. Потім його спрямують до Києва.

Надія Шестопалова повідомила й про те, що нині ширяться чутки про збільшення кількості робочих годин для працівників освіти, проте жодними документами їх поки що не підтверджено.

Ще статті по темі

Back to top button