Суспільство

Чернігівські прикордонники вже 75 років на варті миру (Фото)

У Чернігові вчора, 15 лютого, відзначили 75-ту річницю від часу створення 105-го прикордонного загону. Він бере свій початок із 1942 року, з блокадного Ленінграду. Згодом підрозділ передислокувався на західні рубежі держави, а з червня 1993-го розпочався чернігівський період його історії.

— Якщо більшість загонів на нових ділянках кордону були новоствореними, – розповідає начальник прес-служби загону підполковник Олександр Дудко, – то 105-й прикордонний загін було передислоковано з західного кордону, а саме з міста Дрогобича, до Чернігова. І вже 25 червня 1993 року перші прикордонні наряди вийшли для здійснення специфічних завдань з охорони державного кордону: почали здійснювати прикордонний контроль у міжнародному автомобільному пункті пропуску «Грем’яч».

З 2014 року перед чернігівськими прикордонниками стоять нові завдання, зокрема підготовка до відбиття можливого збройного нападу з боку сусідньої держави. Від початку бойових дій зону АТО пройшли майже півтисячі прикордонників.

На сьогодні, – продовжує Олександр Дудко, – прикордонники-чернігівці є в складі Краматорського, Донецького і Луганського прикордонних загонів, у різних підрозділах і в різній кількості продовжують виконувати свої завдання на таких напружених ділянках, як Мар’їнка та Новогродівка.

Музей бойової слави Чернігівського прикордонного загону щоразу поповнюється новими експонатами. У центрі експозиції – посічений осколками державний прапор. Його, за словами завідувача музею Надії Якуніної, з-під Станиці Луганської привезла перша група з 14 прикордонників, які брали участь у бойових діях.

Під час урочистостей з нагоди свята військовослужбовці отримали почесні відзнаки облдержадміністрації, обласної і міської рад, а також нагороди від УПЦ КП, які їм вручив архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій.

Ще статті по темі

Back to top button