Суспільство

Чернігівських «демократів» випередив Ніжин за прозорістю

На сайті проекту «Прозорі міста» представлений рейтинг прозорості міст. Ніжин обійшов Прилуки та Чернігів.

«Проблема, яку вирішує даний проект – це корупція в місцевих органах самоврядування та недотримання найкращих практик в прозорості та підзвітності. В Україні триває реформа децентралізації, і як результат – більше влади та фінансових ресурсів делеговані на рівень муніципалітетів, для зміцнення місцевого самоврядування. Це є ризиком для збільшення корупції на локальному рівні. Тому дуже важливим на даному етапі є підвищення прозорості міст, адже без цього вся користь від децентралізації може бути нівельованою», — саме так описується проект на офіційному сайті.

У представленому рейтингу Ніжин зайняв сьому позицію. Прилуки зайняли 25 місце, а Чернігів — 28.

Керівництву Ніжина вказали на плюси та помилки, а також дали поради по їх виправленню:

  • Місту необхідно оприлюднювати за 20 робочих днів всі проекти рішень , протоколи засідань виконкому.
  • Слід вчасно (за 10 днів до проведення першого пленарного засідання чергової сесії ради) оприлюднювати повний порядок денний сесій з переліком всіх назв проектів рішень, які плануються розглянути.
  • Слід оприлюднювати інформацію про всі закупівлі здійснені підпорядкованими комунальними органами, установами та підприємствами на суму до 50 тис., інформацію про актуальні закупівлі всього міста, а також узагальнену інформацію про результати закупівель за попередні три роки (конкурентні/неконкурентні, допорогові/надпорогові, кількість та сума контрактів, топ закупівельники/переможці)
  • Місту потрібно оприлюднювати інформацію що стосується житлової політики, таку як інформація про способи та критерії розподілу житла, повідомлення (анонси) про майбутні засідання громадської комісії з житлових питань та ін.
  • Потрібен розділ з інформацією про рішення ради щодо про надання чи відмови у виділенні фінансової підтримки, допомоги та архів таких рішень щонайменше за попередні 2 роки. Бажано мати оприлюднену інформацію про безуспішних претендентів на отримання фінансування.
  • Бажано мати можливість подати онлайн-заяву на отримання місця або послуги в міських установах соціальної допомоги та інформацію про вакансії в установах соціальної допомоги.
  • Місту слід мати спеціальний інструмент для повідомлення про неетичну поведінку, дискримінацію (гендерну або іншу) або конфлікт інтересів службовців або уповноважену особу у міськвиконкомі або раді.
  • Необхідно опублікувати генеральний план міста, детальні плани територій.
  • Рекомендується опублікувати біографії керівників комунальних підприємств. Варто зауважити, що на сайті на спеціальній сторінці є зручний сервіс оплачувати комунальні послуги онлайн.
  • Варто оприлюднювати інформацію про актуальні результати та протоколи продажу або оренди майна громади.
  • Рекомендується опубліковувати більше інформації про місце розташування закладів позашкільної освіти, музичних та художніх шкіл, графік роботи та види пропонованих гуртків, секцій тощо.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button