Суспільство

Чернігівський археолог розповів про «яму» у сквері Богдана Хмельницького (Фото)

Чернігівців схвилювала «яма», викопана будівельниками під час реконструкції скверу Б. Хмельницького. Невеличку розвідку провів археолог Ігор Ігнатенко, про що написав на своїй сторінці у Facebook.

Дійсно, «яма» виглядає страшною і таємничою – в ній видні залишки старовинних стін і підмурків. Розберемось детальніше — цегляні стіни належали споруді, зведеній у 19 ст. (на фото частина цеглини із клеймом заводу «Деморенъ»). Будівля мала підвали, які судячи з залишків, були перекриті не мурованим склепінням, а дерев’яними балками.

За час свого існування будівля перероблялася, про це свідчать два фрагменти стін з більш пізньої цегли. Споруда припинила своє існування під час великої пожежі. На фото видний горілий прошарок із битими скляними пляшечками, на іншому фото оплавлена пляшка, в якої непошкодженим лишилося лише денце. Серед предметів, вийнятих будівельниками із згарища, іржавий емальований тазик і чайник.
Коли ж відбулася пожежа? На кресленні 1943 р. згадана будівля показана червоним прямокутником із двома крапками, що вказують кількість поверхів (на плані обведена червоним). Легенда на мапі вказує на те, що будівля зруйнована, але придатна до відновлення. Коли на цьому місці було вирішено створити сквер, будинок знесли. Як він виглядав «при житті», можна уявити по фото 1917 р., дофантазувавши решту. На фото будинок показаний червоною стрілкою.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button