Суспільство

Чернігівський рибоохоронний патруль нагадує про порядок відтворення водних біоресурсів

Пріоритетним завданням перед органами рибоохорони та суб’єктами рибогосподарської галузі є проведення роботи щодо охорони, забезпечення раціонального використання та штучного відтворення водних біоресурсів.

На території Чернігівської області проводять рибогосподарську діяльність 92 суб’єкти аквакультури та сім суб’єктів, що займаються промисловим ловом.

Закон зобов’язує суб’єктів рибного господарства здійснювати у встановленому порядку комплексні рибницько-меліоративні заходи щодо відтворення, зокрема штучного, водних біоресурсів, збереження і поліпшення умов їх існування.

Штучне відтворення водних біоресурсів проводиться шляхом розведення, вселення, переселення водних біоресурсів.

Найкраще проводити відповідні роботи у весняні та осінні місяці.

Деякі суб’єкти господарювання проводять вселення водних біоресурсів без дотримання затвердженого наказом Міністерством аграрної політики та продовольства України від 07.07.2012 №414 «Порядку штучного розведення (відтворення), вирощування водних біоресурсів та їх використання» (далі – Порядок).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рибалки на Чернігівщині продовжуть незаконно добувати рибу

Цей Порядок регламентує проведення робіт із штучного розведення (відтворення), переселення та акліматизації водних біоресурсів (включаючи види, які занесені до Червоної книги України) у рибогосподарських водних об’єктах загальнодержавного значення (крім водних об’єктів, розташованих у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду) установами, організаціями незалежно від форм власності, громадянами України, іноземцями й особами без громадянства, що виконують комплекс робіт з відтворення водних біоресурсів.

Згідно ст.5 Водного кодексу України, до водних об’єктів загальнодержавного значення, які можуть використовуватись або використовуються для ведення аквакультури, промислового рибальства, СТРГ, любительського рибальства, належать поверхневі води (озера, водосховища, річки, канали, що знаходяться і використовуються на території більш як однієї області, а також їхні притоки всіх порядків). До відповідних водних об’єктів місцевого значення належать поверхневі води, що знаходяться та використовуються в межах однієї області, що не належать до водних об’єктів загальнодержавного значення.

Відповідно до Порядку для проведення робіт зі штучного розведення (відтворення) водних біоресурсів виконавці відтворення повинні не пізніше ніж за два тижні подати до Управління Державного агентства рибного господарства у Чернігівській області (далі – Чернігівський рибоохоронний патруль), такі документи:

  1. Заявку на проведення робіт із вселення водних біоресурсів у рибогосподарський водний об’єкт (його частину)
  2. Біологічне обґрунтування щодо доцільності проведення робіт з відтворення (якщо відтворення здійснюється вперше), розроблене науковою установою.

Біологічне обґрунтування повинно містити:

  • загальну характеристику рибогосподарського водного об’єкта;
  • стан кормової бази для об’єктів відтворення;
  • видовий склад іхтіофауни, наявність хижих і рідкісних видів риб, оцінку можливих конкурентних відносин об’єктів відтворення та аборигенних видів;
  • можливі обсяги вселення і наважки посадкового матеріалу;
  • меліоративні роботи, які слід здійснити для забезпечення нормальних умов існування об’єктів відтворення;
  • розрахункове промислове повернення і порядок промислу (якщо вселення здійснюється з метою збільшення рибопродуктивності).
  1. Ветеринарний документ про відсутність небезпечних захворювань у господарствах, із яких здійснюється перевезення об’єктів відтворення (отримується цим господарством).
  2. Графік робіт із вселення водних біоресурсів У разі настання метеорологічних умов, несприятливих для проведення вселення, виконавцем до цього графіка можуть бути внесені відповідні зміни.
  3. Копію дозвільного документа на спеціальне використання (добування, збирання) об’єктів, внесених до Червоної книги України, виданого Міністерством екології та природних ресурсів України.
  4. Копію дозвільного документа на переселення об’єктів тваринного світу (у разі його здійснення).

Якщо на розгляд подано не всі вищеперелічені документи, заявка на проведення робіт із вселення водних біоресурсів буде відхилена. Документи розглядаються протягом тижня, приймається рішення про проведення або відмову у проведенні відповідних робіт, погоджується графік проведення робіт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За тиждень на Чернігівщині викрито 22 порушення правил рибальства

Вселення водних біоресурсів у водойму відбувається у присутності Комісії, до якої входять представники Чернігівського рибоохоронного патруля, представники місцевої державної адміністрації або органу місцевого самоврядування (за згодою), представники територіальних органів Держекоінспекції України (за згодою) та представники виконавця відтворення (за згодою). Склад комісії затверджується наказом Держрибагентства, головою комісії є представник Чернігівського рибоохоронного патруля.

Комісією визначаються умови і спосіб випуску, а також метод обліку водних біоресурсів.

Виконавець відтворення, який проводить роботи із вселення водних біоресурсів, зобов’язаний:

  • здійснювати під контролем Комісії облік водних біоресурсів, що вселяються до рибогосподарського водного об’єкта (його частини). Обсяги водних біоресурсів з кожного транспортного засобу, яким вони доставлені до рибогосподарського водного об’єкта (його частини), заносяться до акта про виконання робіт із вселення водних біоресурсів
  • вносити до журналу обліку вселення водних біоресурсів інформацію про обсяги вселення водних біоресурсів за кожну добу;
  • спільно з представниками рибоохорони вживати необхідних заходів щодо забезпечення охорони місць вселення водних біоресурсів.

Водні біоресурси, що загинули під час транспортування або вселення, підраховуються списуються та утилізуються, про що складається акт про загибель водних біоресурсів. Результати підрахунків кількості загиблих водних біоресурсів також заносять до акта про виконання робіт та журналу обліку.

Після завершення робіт із вселення водних біоресурсів Комісія складає підсумковий акт про виконання робіт із вселення водних біоресурсів.

Виконавці відтворення під час вселення водних біоресурсів зобов’язані щотижня подавати звіт про обсяги вселення водних біоресурсів до Чернігівського рибоохоронного патруля, за адресою: м. Чернігів, вул. Пятницька, 69, ін. 14005.

За самовільне проведення робіт із вселення водних біоресурсів у водойми, без погодження з органами рибоохорони передбачена адміністративна відповідальність згідно з ч.3 ст.85 Кодексу України про адміністративні правопорушення, у вигляді штрафу на громадян від двох (34 грн) до десяти (170 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб – від десяти (170 грн) до тридцяти (510 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Усі охочі отримати консультації щодо проведення робіт із вселення водних біоресурсів у водойми можуть зателефонувати до відділу іхтіології та регулювання рибальства Чернігівського рибоохоронного патруля за телефоном (0462)676-038.

Джерело:сайт Чернігівського рибоохоронного патруля

Ще статті по темі

Back to top button