Суспільство

Чернігівський священник розповів про особливості Різдвяного посту

Різдвяний піст – це останній багатоденний піст року. Він починається 28 листопада за новим стилем і закінчується 7 січня. Оскільки заговини на піст припадають на День пам’яті святого апостола Пилипа, то його ще називають Пилипівкою.

«Це четвертий піст у річному колі. Взагалі ж пости – це як подяка Богу за кожну пору року, за даровані благодіяння, дари, які Він дав нам цього року. Нині це також передріздвяний настрій душі, коли зустрічаємося зі Спасителем, який приходить у цей світ і прихиляє небо до землі, щоб нас земних підняти до височин небесних», – у коментарі для ЧЕline зазначив отець Роман, настоятель Катерининського храму в Чернігові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свято наближається: чернігівці розповіли, коли встановлюють ялинки в оселях і як довго вони стоять

За словами духівника, мета цього посту полягає в очищенні душі й тіла, а також в оздоровленні фізичному та духовному.

«За уставом церковним кожен піст має як духовне значення, так і значення у їжі. Ми, християни, обмежуємо себе в певній їжі. Але не треба забувати, що це має бути розумно. І піст має бути на користь. Ті люди, які готувались до посту, які не перший рік постують і розуміють, що саме відбувається, можуть твердо ставати на цю дорогу посту. Ті люди, які, можливо, тільки цьогоріч захотіли постувати, не повинні забувати що піст повинен принести користь, а не віддалити людину від Бога і від церкви. І не принести людині якоїсь шкоди. Все повинно бути розумно і за силами нашими.

Знову ж таки, на піст треба брати благословення у священника. І якщо люди віруючі, але мають проблеми зі здоров’ям, є відповідні рекомендації від лікарів, а також студенти, які навчаються, і вагітні жінки, й інші люди мають послаблення у пості. І про це потрібно пам’ятати», – сказав священник.

Він також розповів, що переддень Різдва, 6 січня, є надзвичайно строгим постом. І традиційно в Україні віруючі не вживали цілий день їжі до того, поки перша зірка не сходила на небі. Після неї вже сідали до пісної вечері.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button