Суспільство

Чернігівський священник розповів, як правильно вибрати та носити хрестики і медальйончики

Нині різні хрестики і маленькі іконки-медальйони можна купити в будь-якому ювелірному магазині. Продають хрестики і не з дорогоцінних матеріалів. Тож який із них обрати? Вибір часто буває непростим.

То на якому хрестику чи медальйончику зупинити свою увагу і як правильно носити, журналісту ЧЕline розповів отець Роман, настоятель Катерининського храму в Чернігові.

«Має бути все розумно. Якщо використовуємо хрестик як прикрасу, то він і буде прикрасою без духовного захисту. З якого матеріалу – дерева, міді, срібла чи золота – знову ж таки не відіграє великої ролі для духовності. Тільки за своїми можливостями людина собі вибирає.

При цьому треба пам’ятати, що віруючі люди мають зважати на слова апостола Павла: «Хрест для нас є сила Божа». Тож найперше ми його маємо носити як захист для себе, як силу Божу, яка нас має наповнювати й оберігати від усякого зла. Але при цьому ще треба звертатися та просити помочі з небес від Бога, щоб Господь оберігав і захищав нас», – зазначає отець Роман.

Духівник каже, що найкраще носити хрестик на тілі, бо він так і називається натільний, і не виставляти назовні.

«Бо це речі індивідуальні, навіть інтимні. Щоправда, священники носять хрест назовні, то є достоїнство священства. Я також ношу хрестик і в мене він не металевий, не дерев’яний, а як чотки сплетені та зв’язані. І в мене є ще хрестик, який я ношу по підряснику зверху, як священник», – розповів отець Роман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На стародавньому чернігівському Валу розцвів «князівський» ірис (Фотофакт)

Рекомендацій щодо кількості медальйончиків на одному ланцюжку немає.

«Від кількості предметів не з’являється більше благодаті. І це не означає, що чим більше предметів на ланцюжок собі повісимо, тим більше охорони чи оборони від Бога буде. Найперше, що треба розуміти, що це не є магія. Це не магічні предмети. Це – духовні символи і вони повинні бути відображенням нашої душі.

Хрест і медальйон, якщо будуть поруч, це не заборонено і не суперечить канонам і церковним законам. Але вони повинні бути там, де наше серце, в якому живе Господь.

Якщо ми використовуємо хрестик як захист для себе, то це й буде наша оборона та захист. Недарма ж на хрестиках пишуть «Спаси і Сохрани». Це та річ, яка спасає й охороняє. Але не сама річ, не сам метал чи дерево, а сила чесного животворчого хреста, наша молитва і прохання», – пояснив отець Роман.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button