Суспільство

Чернігівський священник розповів, за яким календарем розпочався Великодній піст

18 березня почався Великий піст, що триватиме 48 днів. Він складається з Чотиридесятниці – 40 днів у пам’ять про період, проведений Христом у пустелі, а останній тиждень Великого посту називається Страсним тижнем (Седмицею) і символізує останні дні земного життя Христа.

Між тим, ПЦУ в Україні перейшла на Новоюліанський календар, відповідно до якого зсуваються в часі деякі релігійні свята, зокрема Свято Покрови, Різдво, День святого Миколая та інші свята.

А що ж із Великоднем?

«Великдень і Великодній піст не мають прив’язки ані до старого календаря, ані до нового. Великдень звершується за визначеннями Вселенських Соборів. Тому календарна реформа не впливає на Великодній піст чи Великдень. У цьому питанні православні християни йдуть за визначеннями православних соборів», – пояснює отець Роман, настоятель Катерининського храму в Чернігові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ 10 вакансій з найвищою заробітною платою на Чернігівщині

У цей час тим, хто постить, не можна вживати їжу тваринного походження – м’ясо, рибу, яйця, молоко та молочні продукти. Але обмеження в їжі не головне. Значно важливіше стежити за своїми думками, мовою, вчинками. Добре також під час посту робити більше добрих справ.

«Апостол Павло каже: «Той, хто не їсть, нехай не осуджує того, хто їсть. А хто їсть, нехай не вихваляється перед тим, хто не їсть». Важливо не тільки берегти себе і свій організм від їжі фізичної, але найперше важливо духовно оберігати себе від зла, недобрих думок, навчитися прощати та любити. Ось коли ми пройдемо цей шлях і навчимося любити та прощати, будемо милосердними, то це вже буде добрий піст для нас», – упевнений отець Роман.

Цьогоріч Великдень православні східного обряду відзначатимуть 5 травня.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button