Суспільство

Чернігівці літали на хадж до Мекки

 Близько десятка українців, які сповідують іслам, здійснили паломництво на святу землю до Мекки. У групі було двоє чернігівців – Анвар Деркач і Віталій (Абдула) Коломієць, який представляє інтереси мусульман у Чернігові.

ЧЕline вдалося поспілкуватися з Віталієм і дізнатися його враження від поїздки.

Перш ніж обговорювати побачене за кордоном, варто роз’яснити, що таке хадж. Це паломництво в ісламі, пов’язане з відвідуванням Мекки. Вважається, що хадж повинен здійснити кожен спроможний на це мусульманин хоча б один раз у житті. У мусульман – це важливий обряд поклоніння. До того ж, хадж є п’ятим «стовпом ісламу» разом із такими, як молитва (салят) і піст у місяць рамадан.

Тож далі – до інтерв’ю.

Як ви зважилися на таку далеку подорож, адже переліт і проживання за кордоном коштують недешево?

Це був благодійний проект, тож для нас усе було безкоштовно. Його організували щоб віряни, які не мають грошей, змогли здійснити свій хадж. До речі, з України було небагато паломників – близько десяти.

Які ваші враження? Що побачили?

Враження позитивні насамперед як у віруючої людини. У Мецці знаходиш душевний спокій і гармонію. І хоча довкола тебе перебувають тисячі віруючих, все одно вдається залишитися на самоті з собою. Усе завдяки тому, що в тому місці немає дияволів.

Також цікаво було спостерігати за життям мусульман, які сторіччями жили за законами шаріату. Для себе виніс багато корисного. Порівняно з Україною, вони живуть на бідній землі, фактично в пустелі. Але місцеві жителі здаються щасливішими, ніж українці. Побут, стосунки в родині та в суспільстві вони будують, спираючись на закони Корану, як велів пророк Мухаммед. Дуже сподобалось, що певні речі можна в них перейняти. Зокрема, що допомагають бідним і незнайомим людям, які потребують підтримки.

Чи сподобалася вам тамтешня природа, клімат?

В Україні природа значно гарніша. Там здебільшого пустеля, із рослинності – пальми та деякі кущі. Немає таких річок і озер, як в Україні. І клімат непростий, не всім підходить: майже увесь рік висока температура, зокрема влітку 45 градусів тепла було. Нам, людям, які живуть у помірних широтах, там важкувато, але все одно якось призвичаюються.

А ось соціальні стандарти життя там вищі, бо краще працює економіка, система ліпше налагоджена.

Віталій КоломієцьУ вас не східна зовнішність, тож як вас там сприймали?

Так, у мене слов’янська зовнішність. Але мене нормально сприймали. Коли дізнавались, що ми з України, усміхались, проводжали приємним поглядом. Також вони дуже раділи, що приїхали віруючі люди не тільки з ісламських країн.

Там щось про Україну знають?

Що є така країна – чули, але розповісти практично нічого не можуть. Знають наших футболістів.

Як так сталося, що ви почали сповідувати іслам?

Я виріс у звичайній християнській сім’ї, у мене православні батьки. З дитинства почав шукати сенс життя, і в християнській церкві з усіма її сучасними недоліками не знайшов того, чого потребувала душа. Тож зацікавився іншими релігіями та вченнями. Не знаючи нічого про іслам, прочитав Коран. І це вчення запало мені в душу, тож почав більше дізнаватися про релігію. Мені до вподоби ісламське вчення, якими мають бути стосунки з Богом, між людьми. Знайшов відповіді на свої запитання. Також мені подобається, що мусульмани вірять в усіх пророків, не розподіляючи їх на наших і чужих, як це є в християнстві. Сповідуючи іслам, почуваюся гармонійно.

На Чернігівщині багато мусульман?

Тих, хто дотримується ісламських правил, регулярно приходить на п’ятничну молитву, поститься під час місяця рамадан й дотримується інших обрядів – близько 20 осіб у Чернігові.

Чим на життя заробляєте?

Маю свою справу, що не стосується релігії. Тож на хліб заробляю торгівлею одягом і взуттям.

Ірина Осташко

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button