Суспільство

Чернігівці зимуватимуть у теплих квартирах

Теплова енергія буде вчасно подана у кожний житловий багатоповерховий будинок Чернігова, який не має значних пошкоджень і не буде заборонений для експлуатації згідно з висновками експертів.

На цьому наголосив голова правління АТ «Облтеплокомуненерго» Олексій Щербина, розповідаючи журналістам чернігівських ЗМІ про підготовку до опалювального сезону.

— У нас вже є чітка “дорожня карта” технічних дій та процесів щодо того, як і коли подаватиметься теплоносій у квартири споживачів. Звичайно, є житлові будинки, які мають пошкодження і непридатні до проживання, до них не подаватиметься ні світло, ні вода, ні тепло,  констатував він.

Внаслідок активних бойових дій, масованих обстрілів міста з артилерії та авіації, критична інфраструктура Чернігова зазнала серйозних пошкоджень та руйнувань. Мова, в тому числі, і про об’єкти «ОТКЕ».

Перш за все, з 1 червня, у місті стартувало тестування внутрішньобудинкових мереж, які через відсутність з початку березня тепла в батареях могли розмерзнутись.

АТ “ОТКЕ” перевірило вже близько 250 багатоповерхівок із 698, які знаходяться на їх обслуговуванні. При обстеженні було зафіксовано вісім поривів, всі вже ліквідовані.

Гідравлічні випробування теплових мереж наразі виконані на 62% (103,92 км із 167,04 км).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Борзнянські рятувальники вивільнили собаку із пастки

Паралельно з цими роботами ремонтують співробітники ОТКЕ і пошкоджені рашистами котельні, центральні теплові котельні (ЦТП) та індивідуальні теплові пункти (ІТП):

  • Котельні — підготовлено 3% (1 з 36);
  • ЦТП — підготовлено 69% (34 з 49);
  • ІТП  — 0% (0 з 7).

Про пошкодження однієї з котелень у місті, яка забезпечує теплом окремий мікрорайон і була обстріляна під час активних бойових дій, розповів начальник дільниці Олексій Гойко.

— Зараз проводимо ревізію котельного обладнання, а саме котлів ТВГ-8. Для цього потрібно провести ревізію запірної арматури, подіставати всі парники, провести зовнішню та внутрішню прочистку. Серед пошкоджень  у котельні вибиті вікна, обладнання більш-менш не постраждало.

Спочатку, коли були обстріли, було важко знаходити працівників і матеріали. Наразі вже й люди повертаються, краще забезпечення матеріалами, тому ми працюємо,  сказав він та додав, що після відновлення котельня запрацювала із середини квітня й наразі гаряча вода подається до лікарень міста.

Аналогічні пошкодження має й інша котельня, яка розташована вже в іншому мікрорайоні.  Начальник дільниці «ОТКЕ» Вадим Сандовський повідомив, що її двічі обстрілювали російські військові, внаслідок чого всі вікна були пошкоджені. Постраждали й мережі водопостачання, які КП «Чернігівводоканал» вже відновив. На щастя, тоді ніхто з працівників не постраждав. Вікна спочатку затягнули плівкою, працювали поки було світло, газ та вода.

Зараз, після відновлення роботи, очікується капітальне скління вікон і триває активна підготовка до нового опалювального сезону. Недоліки, які були — виправлені. Орієнтовно на 60% котельня готова до роботи у зимовий період.

Голова правління АТ «Облтеплокомуненерго» Олексій Щербина також повідомив, що підприємством розроблений план заходів щодо забезпечення вироблення теплової при відсутності електроенергії. Це альтернативні її джерела — генератори. В першу чергу вони будуть встановлені на об’єктах соціальної інфраструктури.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Прес-служба Чернігівської міської ради

Ще статті по темі

Back to top button