Суспільство

Чернігівцям на замітку: користь і шкода новорічних мандарин

Разом із яскравою ялинкою запашні мандарини є невід’ємним атрибутом Нового року. Ці «помаранчеві м’ячики» асоціюються зі спогадами дитинства, коли на новорічні та різдвяні свята батьки дарували малечі подарункові пакети або коробочки, де разом із цукерками були й мандаринки. Та попри загальну любов до цих фруктів, спробуємо розглянути їхню користь і шкоду.

Мандарин – найдавніший плід, батьківщиною якого вважається Південно-Східна Азія, зокрема Китай. У ті далекі часи цей «сонячний» цитрус дозволяли собі тільки заможні китайці. Нині ж мандаринки можна придбати у будь-якій крамниці чи фруктовому кіоску.

Корисні властивості

Характерною особливістю мандарина, як і всього сімейства цитрусових, є вміст величезної кількості вітаміну С – аскорбінової кислоти. Крім того, мандарини надзвичайно багаті на пектинові речовини, ефірні олії, глікозиди, мінеральні солі, вітаміни D, К, В1, В2. Важливий факт: наявність у мандарині лимонної кислоти не дозволяє, щоб у ньому накопичувалися нітрати та інші шкідливі компоненти. Найголовнішою корисною властивістю помаранчевого фрукта є його здатність відновлювати нестачу вітамінів в осінньо-зимовий період. При застудних захворюваннях, коли підвищується температура тіла, мандарин чудово втамує спрагу й наситить організм необхідною аскорбінової кислотою.

Не менш важливим є наявність у мандаринах досить великої кількості калію, який сприятливо впливає на роботу серцево-судинної системи. При цьому його підвищений вміст у цих фруктах дозволяє використовувати мандарини як універсальний засіб проти набряків. Наприклад, якщо перед сном з’їдати кілька мандаринів, то вранці під очима не буде характерних мішків і синяви.

Сік і м’якоть мандарина позитивно впливають на роботу шлунково-кишкового тракту, позбавляючи від запорів і метеоризму. А от свіжа мандаринова шкірка є чудовим засобом при діареї. Крім цього, останні наукові дослідження в галузі гастроентерології довели, що регулярне вживання мандаринів допомагає відновити тканини печінки, пошкодженої в результаті різних інфекційних і вірусних захворювань, включаючи гепатит.

Цілющі властивості цього фрукта дуже багаті й різноманітні. Так, за допомогою свіжого мандаринового соку можна позбутися від грибкових захворювань, якщо кілька разів на день змащувати ним уражені ділянки шкіри. Крім того, мандаринам притаманна кровоспинна дія. При глибоких порізах достатньо накласти на рану тампон із мандариновим соком або ж попередньо вимиту шкірку, і вже через кілька секунд кровотеча припиниться.

Важливо, що мандарин – це «сонячний» фрукт! Його іскристий помаранчевий колір, солодкуватий аромат прекрасно покращує настрій, заспокоює нервову систему. Мандариновий сік – відмінний антидепресант. А шкірка цього цитруса містить навіть більше корисних речовин, ніж м’якоть. Люди зазвичай викидають шкірку, але вона надзвичайно багата на пектинові речовини, ефірні олії, органічні кислоти, флавоноїди. Її ефективно можна використовувати у приготуванні мандаринових настоянок або цукатів. Правда, є деякі застереження. Наприклад, при вирощуванні виробники часто обробляють мандарини хімікатами, які накопичуються у шкірці. Іноді фрукти натирають спеціальним воском, щоб надати їм глянцевого вигляду, тому таку шкірку не можна вживати в їжу.

Нещодавно японські вчені виявили, що мандарини значно знижують ризик розвитку атеросклерозу, перешкоджають відкладення холестерину на стінках судин. Вітамін D, що міститься у плоді, надзвичайно корисний вагітним жінкам і маленьким дітям.

Застереження

Попри численні корисні властивості, іноді «помаранчевий м’ячик» може нашкодити людині. Цей цитрус протипоказаний людям, які страждають на виразкову хворобу шлунка і дванадцятипалої кишки, не рекомендується хворим на гастрит із підвищеною кислотністю шлункового соку. А все через те, що мандарини досить сильно подразнюють слизову оболонку шлунка і кишківника. Також, вживання мандарина може виявитися шкідливим для людей з будь-якими нирковими захворюваннями, оскільки саме нирками виводиться велика частина біологічно активних компонентів цього цитруса.

Також не можна забувати, що він протипоказаний людям, схильним до розвитку алергічних захворювань.

Та все ж, користі від мандаринів, мабуть, більше, ніж шкоди. Головне, дотримуватися помірності при вживанні цього помаранчевого чуда.

Їжте мандарини і зміцнюйте своє здоров’я!

Ще статті по темі

Back to top button