Суспільство

Чернігівцям показали, як шість років тому жили, воювали та перемагали земляки із полку «Азов» (Фото)

Павлопіль-Широкинська наступальна операція, що проходила з 10 по 15 лютого 2015 року, була однією з найбільш успішних в історії сучасної війни з Російською Федерацією. Завдяки цій операції звільнено п’ять населених пунктів, а лінія фронту була відведена від Маріуполя.

Примітно, що проявили себе якнайкраще в цій операції і чернігівці.

«Щороку в пам’ятні дні Широкинської операції ми проводимо якісь заходи. Раніше був показ фільму про цю операцію. До речі, він є у вільному доступі і його може побачити будь-хто. Також тематичні лекції організовували. А потім виникла ідея зробити виставку, щоб люди на власні очі побачили, що відбувалося в ті дні, яким був побут солдатів, як вони відпочивали і, звісно, як готувалися до бою, воювали, яка в них була техніка.

Ми відбирали фотографії з-поміж світлин репортерів «Азова» та безпосередньо фотографій самих бійців, які вони робили, перебуваючи там», – розповів Вадим Кирилов, представник «Національного корпусу» в Чернігівській області.

Завдяки виставці чернігівці змогли дізнатися про участь в операції п’яти наших земляків із позивними «Малой», «Боб», «Акула», «Едісон» і «Сонцедар».

«На фотографіях – наші знайомі чи друзі. Але розуміючи, що вони сором’язливі і самі не розкажуть свою історію, ми вирішили зробити цю виставку. Їхні історії насправді видатні. Тож хочемо про це розповідати людям, про військових, які є нашими земляками і які дуже добре проявили себе в цій операції.

Наймолодшим тоді був хлопець із позивним «Малой». Він поїхав воювати в 16 років, хоча обдурив, що йому – 18. На час Широкинської операції йому тільки виповнилося 17. Він себе проявив дуже хоробрим вояком, був на лінії зіткнення, ризикував життям, втратив друга 18-річного. І дуже тяжко потім переживав через це. Насправді «Малой» із Чернігова – це людина, яку знає кожен «азовець».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині СБУ викрила оборудку із землями Національної академії аграрних наук

«Акула» – це наш побратим, чернігівець, який також був у Широкиному, утримував крайні позиції. Треба зазначити, що йому притаманні планування та серйозний підхід. Завдяки чому після Широкинської операції він став наймолодшим в Україні комбатом.

Щодо «Боба», то він дуже сором’язливий хлопець, який узагалі нічого не розповідає про свою участь у Широкинській операції. Каже, що все було звичайним і він нічим не виділявся з-поміж інших бійців. Але насправді він пройшов найбільш гарячі точки, нагороджений пістолетом.

Також є два чоловіки з нашої області, їм близько 50 років уже. Це «Сонцедар» і «Едісон». На свій вік вони дуже фізично витривалі, напрочуд добре проявили себе саме під час Широкинської операції.

До речі, «Едісон» – один із найкращих снайперів «Азова», навчив багатьох хлопців того, що вміє сам.

Тож у Широкинську операцію чернігівці зробили неабиякий внесок. І я не знаю кращої операції зі звільнення української території ніж Широкинська», – зазначив Олександр Тарнавський, колишній боєць полку «Азов».

Ніхто з героїв зі світлин на відкриття виставки не приїхав. Адже, за словами Олександра Тарнавського, більша частина хлопців і досі служить у полку «Азов», тож вільний час у них буває досить рідко і відпусток самі собі вони не обирають. Але навіть якби мали таку можливість, жоден із них не приїхав би. Бо дуже сором’язливі. Можливо, вони все-таки відвідають виставку, якщо упродовж місяця приїдуть до Чернігова. До речі, для учасників бойових дій та членів їхніх сімей вхід безкоштовний.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button