Суспільство

«Чернігівводоканал» розпочав боротьбу з боржниками міста

При загально високому рівні платежів за послуги КП «Чернігівводоканал» по місту Чернігову, є близько 1,4 тисячі  абонентів (з понад 122 тис. абонентів підприємства), які стабільно не сплачують за водопостачання та водовідведення. Сумарно ці громадяни утворили борг близько 7 млн. грн.

Борги, як «палка в колеса» комунальному підприємству – не дозволяють ефективно виконувати планові робітничі завдання та аварійні роботи. Саме тому «Чернігівводоканал» змушений активізувати боротьбу с боржниками і вже є перші результати.

Треба констатувати, що для вирішення проблем з заборгованістю та несанкціонованим підключеннями до міських мереж, одного звернення до суду сьогодні недостатньо. Так, наприклад, звертаючись до суду з вимогою про стягнення боргу, КП «Чернігівводоканал» отримує певні надходження від боржників через Державну виконавчу службу. При цьому, окрім основної суми заборгованості боржник має відшкодувати ще й судові витрати та послуги самої ДВС.

Загальна сума заборгованості по КП «Чернігівводоканал», що перебуває у виконавчому провадженні ДВС станом на березень 2017 року перевищує 5 млн. грн. Але, не дивлячись на примусове утримання коштів, деякі абоненти продовжують ігнорувати квитанції, що надходять за отримані ними послуги. Звичайно ж, підприємство звертається до суду повторно, і знов – примусове виконання рішення суду, яке не вирішує проблеми по суті.

Через все це комунальне підприємство було змушене активізувати роботи з примусового обмеження неплатників в питаннях водовідведення. Усі боржники були завчасно попереджені про такі заходи. Відповідна інформація була розміщена в ЗМІ.

Звичайно ж, після цього значна кількість боржників відреагувала адекватно: частина заборгованості була ними погашена, а по іншій у абонентському відділі КП «Чернігівводоканал» було укладено договори реструктуризації боргу. З тими ж, хто не реагує на звернення Водоканалу, розпочалася індивідуальна робота.

Так, за минулий тиждень відбулося обмеження водовідведення понад десятка боржників в багатоквартирних будинках міста. Тепер, окрім сплати боргу вони мають відшкодувати витрати Водоканалу по підключенню до мережі. А це додатково, понад 800 грн.!

Нажаль, в приватному секторі міста є громадяни, які самовільно підключився до мереж централізованого водопостачання та водовідведення. Роками користуючись послугами КП «Чернігівводоканал», вони не сплачували підприємству ані копійки. Водопровідна та каналізаційна служби підприємства виявляють домогосподарства, які провели незаконне підключення до мереж міста. Окрім примусового відключення власникам будівель, в залежності від діаметру труб та обсягів споживання, виписується ще й штраф. Зазначимо, що сумарно за несанкціоновані підключення до водопроводу та каналізації сума накладеного штрафу може сягнути понад 10 тис. грн.!

Не менш активно проводиться боротьба з тими, хто скидає нечистоти у річку Стрижень. Після депутатського звернення на сесії міської ради, за виявлення порушників, які вивели каналізаційні стоки зі своїх помешкань у річку Стрижень, взялася муніципальна поліція та Водоканал.

Не забули на Водоканалі і про підприємства-боржники. Не зовсім зрозуміло, чому підприємці, які мають активно працюючий бізнес, забувають сплачувати рахунки за воду та водовідведення. Після відключення від послуг усі борги сплачуються миттєво. Але додатково доводиться сплачувати і вартість робіт, чого можна було б уникнути при своєчасній оплаті по рахунках.

Для вирішення питання щодо погашення заборгованості за спожиті послуги КП «Чернігівводоканал», фахівці радять боржникам звернутися до абонентського відділу підприємства за адресою: м. Чернігів, вул. Генерала Бєлова, 2 та укласти договори реструктуризації боргу, не очікуючи на додаткові санкції, за які ще доведеться сплатити чималі суми. Телефони для довідок: (0462) 670-000, 614-662.

Для узаконення несанкціонованих підключень до водопровідної та каналізаційної мереж

потрібно звернутися до КП «Чернігівводоканал» за адресою: м. Чернігів, вул. Жабинського, 15. Телефони для довідок: (0462) 64-90-91.

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button