Суспільство

Чи буде морозна зима і чого чекати від літа: чернігівський метеоролог розповів про примхи природи

Якою буде погода, мабуть, цікавить кожного, адже це те, що нас оточує. Метеоролог із багаторічним стажем Юрій Сибірцев присвятив погоді мало не все своє життя. Це той випадок, коли покликання і професія об’єдналися. Тому ЧЕline вирішив поцікавитись у нього, яких примх погоди жителям області чекати в подальшому та про значимість професії метеоролога загалом.

104321932_2320439808250807_7387580243891275932_n

Пане Юрію, в чому важливість професії метеоролога?

Погодні аномалії і температурні рекорди останніх років різко підвищили інтерес до цієї теми. Всі ми, звичайні громадяни, відчули, як сильно впливають зміни клімату на наше життя. Дуже несприятливо впливають погодні катаклізми і на сільське господарство. Погода стає більш нервовою, збільшується кількість небезпечних метеорологічних явищ. У зв’язку з цим підвищується значимість метеослужби, правильного короткострокового і, особливо, довгострокового прогнозування погоди.

Як ви стали метеорологом?

У метеорологію мене привели інтерес до математики і друзі, які вступили на рік раніше до вищого навчального закладу, в якому я надалі навчався.  Перша моя серйозна робота на цю тему – дипломна. Стосувалася  вона довгострокових прогнозів погоди. Для дипломної роботи я зібрав дані поля геопотенціалу (тиску) на висоті 5,5 км над Атлантикою та місячну кількість опадів у зимові місяці в нашому районі. Для вибірки довелося відвідувати Центральний Гідрометцентр СРСР у Москві, Інститут Арктики і Антарктики в Ленінграді та зональну метеообсерваторію. В результаті розрахунків була виявлена кореляція або зв’язок між полем тиску на висоті над Атлантикою в жовтні і кількістю опадів у грудні, січні та лютому в нашому регіоні. Всі ми знаємо народну прикмету – яка погода буде на Покрову, такою буде і зима. Тож у дипломній роботі теж підтвердився цей зв’язок і були розраховані формули для прогнозування опадів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Синоптики дали прогноз погоди на вівторок

Потім я прослужив 21 рік як синоптик і начальник метеослужби в Чернігівському льотному училищі, Харківському інституті льотчиків і Чернігівській авіаційній базі. Був отриманий дуже великий досвід метеорологічного забезпечення польотів на аеродромі. У льотному училищі польоти проводилися весь тиждень у дві зміни з 5-ї ранку до 24-ї години на основному і табірних аеродромах. Тому не в усіх було бажання потрапляти в навчальні льотні полки, тут був дуже напружений графік роботи. Від метеорологів на аеродромі залежало дуже багато, необхідно було видати прогноз і рекомендації з проведення польотів в різних метеоумовах. У разі виникнення небезпечних явищ у районі аеродрому необхідно було видати рекомендації щодо обмеження або припинення польотів. Від моїх пропозицій часто залежала безпека льотного та курсантського складу, а також авіаційної техніки. Тому до складання прогнозу погоди треба було підходити дуже ретельно. Всі ви знаєте випадки, коли відбувалися авіаційні катастрофи, пов’язані з погодними умовами. Наприклад, катастрофа через туман літака президента Польщі Леха Качинського під Смоленськом у 2010 році. Ще катастрофа літака Ту-154 Анапа – Санкт-Петербург в 2006 році через потрапляння в купчасто-дощову хмарність на висоті 11 км, у 2006 році.

Щоб ви зрозуміли, яку міць має купчасто-дощова хмарність, наведу такий приклад: наш командир ескадрильї на реактивному літаку МіГ-21 увійшов в купчасто-дощову хмару на висоті 7 км і через короткий час опинився на висоті 1,5 км. Тобто в такій хмарі існують дуже потужні висхідні та низхідні потоки.

Були і на моїх чергуваннях дві катастрофи, не пов’язані з метеоумовами. У квітні 1991 року під Городнею на літаку Л-39 розбився курсант Єськов, на його честь тоді назвали нову вулицю за льотним училищем. У 1985 році на аеродромі під Уманню під час зльоту розбився заступник командира полку на літаку МіГ-25.

Розкажіть про цікаві метеорологічні явища, які зустрічалися у вашій практиці, зокрема на Чернігівщині?

Треба визнати, що наша Чернігівщина перебуває в досить сприятливій кліматичній зоні. Тут спостерігається помірно-континентальний клімат із достатньою кількістю опадів у середньому. Аналізуючи кільцеві карти погоди, видно відмінності, порівняно з Білоруссю, де погода прохолодніша і більш волога.

Часто буває, що атмосферний фронт йде із заходу, північного заходу, там спостерігаються інтенсивні опади з небезпечними явищами. Але, дійшовши до нашого району, фронт поступово слабшає й опади вже не так виражені. Взагалі ймовірність небезпечних метеоявищ більша в районах, близьких до морів і океанів. Там частіше спостерігаються контрасти температур, а на цих контрастах, відповідно, більше шквалів і опадів. Цікаве явище спостерігалося у нас у Чернігові 3 травня цього року, коли після проходження купчасто-дощової хмари з грозою та зливовим дощем утворилися вим’яподібні хмари Mammatus – Мамматуси.

Чи буде в нас ще зима з морозами? Від чого залежить зміна клімату?

Погодні зміни пов’язані з кількома факторами. Один із них – це переміщення гігантських хвиль в атмосфері, їх ще називають хвилі Россбі. Наприклад, усю зиму над Україною спостерігався гребінь тепла й у нас була тепла та малосніжна погода. Але в інших частинах Північної півкулі, в Сибіру, на Далекому Сході, в Японії, в північній Америці часто спостерігалася холодна погода з рясними снігопадами. Ці хвилі постійно переміщаються по Північній півкулі. Так, у травні ці хвилі вже у вигляді холодної улоговини стояли в нашому регіоні, тому середня температура травня виявилася значно нижчою за норму, а опадів – більше за норму. Тому сніжні зими з морозами будуть у Чернігові обов’язково.
Наступний фактор — це циклічність погоди. Є 11-річні цикли, пов’язані з сонячною активністю. Є вікові тренди, коли погода має різні коливання впродовж усього століття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщину йде аномальна спека і грозові фронти: прогноз погоди на тиждень

Дуже вагомий фактор – це антропогенний вплив на погоду. Під впливом викидів вуглекислого газу в промисловості, автомобілями, викидів аміаку в сільському господарстві середня температура на планеті неухильно підвищується. Людство повинне вживати заходів для зменшення цих викидів.

Треба визнати, що довгострокові прогнози погоди наразі справджуються не дуже часто. Наприклад, торішній прогноз погоди на зиму 2019-2020 був такий: відповідно до щорічного прогнозу погоди сервісу AccuWeather для Європи, найбільші холоди будуть на території від Фінляндії до України – їх принесуть вітри з Сибіру. У січні-лютому 2020 року температура впаде до граничного мінімуму, очікуються й потужні снігопади. Насправді ж зима була тепла і малосніжна.

Чи маєте власний суб’єктивний прогноз погоди на найближче майбутнє – літо, осінь, зиму?

Власні довгострокові прогнози погоди я не складаю. Це повинні робити спеціалізовані метеорологічні відділи в Гідрометцентрі. Фінансування нашого Українського Гідрометцентру має бути не за залишковим принципом. Гідрометцентр повинен бути оснащений потужним обчислювальним центром із висококваліфікованими науковцями.
Згідно з розрахунками за двома європейськими моделями ECMWF і UKMO, на це літо збережеться тренд на більш теплу і суху погоду. Так, температура перевищуватиме норму на 1-2 градуси і опадів буде трохи менше норми. Тож цього літа буде достатньо теплих сонячних днів.

Зараз ви на пенсії, то яку «метеорологічну» діяльність ведете, що вивчаєте?

На жаль, після 2004 року авіація в Чернігові практично не літає, тому після розформування авіаційної бази довелося звільнитися. Дуже багато знайомих, побачивши на вулиці, за старою пам’яттю запитують про погоду. Тому доводиться щодня дивитися синоптичні карти.

Багато чернігівців уже знають, де можна подивитися наявність купчасто-дощових хмар в інтернеті. Для тих, хто не знає, навожу дані Бориспільського та Гомельського локаторів: https://www.milmeteo.org/mrl.php і http://www.meteoinfo.by/radar/?q=UMGG

На локаторах відображаються дані про дощові хмари і грози в даний момент і стрілочкою показується переміщення цих хмар, тому можна спрогнозувати на найближчий час погоду і як не потрапити під дощ.

Я також рекомендую встановити на мобільний телефон додаток Windy або Ventusky. Тут дуже корисні вкладки про вітер, температуру, дощ-грозу. Прогностичні карти з даними цих параметрів даються на 9 днів вперед.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button