Суспільство

Чи може Славутич стати частиною Чернігівщини?

Уже кілька років тривають розмови про можливість приєднання до Чернігівської області міста Славутича, яке територіально є на Чернігівщині, але юридично підпорядковане Київській області.

У контексті змін до реформи децентралізації цю тему знову почали обговорювати, зокрема на нараді з питань об’єднання в Міністерстві регіонального розвитку.

Тож чи можливі такі зміни, журналіст ЧЕline запитав політичного експерта Юрія Паперного.

«Тільки якщо будуть конституційні зміни щодо територіального устрою держави. Адже Славутич – це Київська область. Просто законом закріпити перехід міста від однієї області до іншої неможливо. Якщо не буде змін у Конституції, Славутич так і залишиться в Київській області», – відповів експерт.

Чи ймовірні такі зміни, Юрій Паперний наразі не знає. Каже, аби відповісти на запитання, треба ознайомитися із законом про адміністративно-територіальний устрій, який уже подано до Верховної Ради.

Натомість деякі жителі Славутича, з якими вдалося поспілкуватися, підтвердили, що Славутич дійсно географічно ближче до Чернігівщини. І більшість людей у лікарні й на базар їдуть до Чернігова. І так було завжди. Натомість до різних установ, державних структур, на курси підвищення кваліфікації доводиться їхати до Києва, Броварів чи Білої церкви.

Утім, до Києва їхати три години і коштує це 200 грн в один бік. Натомість до Чернігова можна дістатися електричкою за 12 гривень або автобусом за 50.

Щоправда, жителі міста вважають, що вирішення питання переходу або непереходу до Чернігівської області мають вирішувати експерти. Аби від ймовірних змін місто лише виграло, а не програло.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button