Суспільство

Чи можна допомогти здійснитися мріям завдяки створенню карт бажань

Створення карт бажань – це програмування своєї свідомості на досягнення чогось заповітного в житті. Ця практика дуже поширена серед психологів, арттерапевтів. Проте карту бажань можна створити й удома. Загалом карта бажань – це візуалізація мрій, а допомогти їх зобразити на ватмані допоможуть, наприклад, зображення з Мережі.

Що таке карта бажань та як її зробити, щоб вона працювала на успіх, ми розпитали чернігівських психологинь.

«Карта бажань зараз дуже допомагає візуалізувати людині більш конкретніше те, чого вона бажає. В карті бажань два підходи: або точні рекомендації за школою фен-шуй, або просто інтуїтивний підхід. І та, і та карта бажань працюватиме. Потрібна лише віра», – зазначає психологиня Наталія Мисюк.

Тож кожен може вибрати для себе свій спосіб створення таких карт, але варто дотримуватись і порад психолога.

«Якщо говорити про фен-шуй, то вчення рекомендує розміщувати картинки відповідно до напрямків світу. У фен-шуй є напрямки, що відповідають за ту чи іншу сферу нашого життя. Наприклад, північ – це кар’єра, зростання. 9 сектор – це слава, репутація. 4-й – це грошовий сектор. Рекомендація до всіх карт бажань – це розміщувати всі бажання в картинки так, щоб вони відповідали секторам. От, наприклад, у секторі гроші варто розміщувати саме гроші або те, що відповідає у вас за поняття достатку: будинок, ремонт, квартира. Південно-східний напрямок, або ж квадрат №4, відповідає саме за достаток. Цей сектор відповідає за стихію дерева. Тому не можна в ньому розміщувати зображення монет, дорогоцінностей, бо метал рубає дерево. Ці дві стихії між собою не взаємодіють. У фен-шуй є така рекомендація: аби підсилити дію карти бажань, то варто розміщувати зображення яхти, вітрил або коней, які біжать», – розповідає психологиня Наталія Мисюк.

Ще одним способом програмування здійснення бажань є колажування. Його часто використовують психологи в арттерапії. Воно має як діагностувальне значення для психолога, так і допомагає людині відволіктися від буденності та налаштуватися на позитивні емоції, краще зрозуміти себе.

«Людина просто вибирає все те, що вона захотіла, з тих усіх матеріалів, які є в неї. Основним під час такої техніки є те, що не можна нічого різати, все треба відривати руками. Можна використовувати папір, клаптики тканини. Їх можна або відривати, або складати так, щоб їх можна було приклеїти. Також колажування є технікою, аби програмувати себе на успішне та щасливе майбутнє. Колаж зчитується арттерапевтом. І за розміщенням деталей у цьому колажі, за тим, який акцент робиться на ту чи іншу зону, можна прочитати людину: ліворуч – це зона минулого, центр – це те, що найважливіше та найактуальніше зараз, права сторона – це сторона майбутнього», – пояснює арттерапевт Наталія Лазаренко.

Проте якщо ви створили карту бажань чи колажування, це не гарантує, що ваша мрія одразу здійсниться, для цього треба докласти зусиль.

«Будь-яка візуалізація – це завжди надія. Навіть у тяжкі для країни часи маємо шукати певні щасливі миті. Ми маємо навчитися перемикати увагу від страшних подій до чогось простого, що просто зараз робить нас щасливим. І завдяки картам бажань можемо це робити», – впевнена психологиня Наталія Мисюк.

Оксана Замятіна

Ще статті по темі

Back to top button