Суспільство

Чи варто боятися чернігівцям водяної землерийки: коментар зоолога

Нещодавно жителів Чернігівщини збентежила інформація, що в нашому регіоні живе єдиний на континенті отруйний ссавець – водяна землерийка, яку бачили на берегах Дніпра та Десни.

Зрозуміло, що все невідоме викликає інтерес і навіть страх. Тож вирішили розпитати Олександра Федуна, чернігівського зоолога й викладача Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т. Г. Шевченка, чи варто боятися цю тваринку та як поводитися при зустрічі з нею.

За його словами, водяна землерийка, або кутора – це невеличка тваринка, якої людям не варто боятися, так само як і не треба знищувати її.

Олександр Федун каже, що й йому ця тварина лише раз потрапляла на очі, хоча він пов’язаний із зоологією і тваринами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині мешкає отруйний ссавець

«Це представники комахоїдних, які живуть поряд із невеликими річками, водоймами, заболоченими територіями. Вона може плавати, навіть гребінь на хвості має.

А те, що тваринка отруйна, не відповідає дійсності. Можливо, у слині її є якісь речовини, які можуть викликати запалення чи ще щось. Але сказати, що вони якісь вкрай небезпечні і що ця тварина кусатиме людей, не можу.

Водяна землерийка – неагресивна. І може їсти як комах, так і дуже невеличких тваринок.

Колись був такий випадок, така собі історія про «чупакабру». Ніби вовк задушив козу, а потім її знайшли і в неї були виїдені очі. І та «чупакабра» випила кров через дірочку в тієї кози. То тут замість чупакабри якраз могли попрацювати оті водяні землерийки», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Олександр Федун.

Він також розповів, що водяні землерийки дуже-дуже непомітні і не надто численні. Вони активні весь рік, не впадають у сплячку.

«Вони маленькі, потребують дуже багато їжі. Під снігом, у підстилці чи в траві будуть повзати і шукати собі різних безхребетних, бо в них швидкий обмін речовин і вони постійно їдять», – пояснив Олександр Федун.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button