Суспільство

Чи варто чернігівцям їздити на відпочинок до Криму?

Літо вже майже закінчилося – сезон відпусток добігає кінця. Для багатьох українців відпустка традиційно асоціюється з пляжем, морем і палючим курортним сонечком. До початку російської агресії найпопулярнішим місцем, куди чернігівці їздили відпочивати, був Крим.

Та вже третій рік ситуація дещо інакша. Хоча й зараз до анексованого російськими військами Криму їздить на відпочинок чимало українців. Цьогоріч окупований півострів відвідали майже 70 тисяч українських туристів.

Звісно, це зовсім не та кількість відпочивальників, що раніше. Але факт залишається фактом – люди, до речі, з Чернігова також, обирають кримське узбережжя для відпочинку.

Президент України Петро Порошенко нещодавно звернувся з особистим проханням до українців утриматися зараз від відвідання Криму у зв’язку з численними провокаціями, що чиняться проти громадян країни.

Чи варто та головне – чи безпечно – наразі українцям відпочивати в Криму, ЧЕline поцікавився в екс-міністра курортів і туризму Автономної Республіки Крим Олександра Лієва. І відповідь була однозначною – поки що ні. Знову ж таки, з міркувань безпеки.

Однак Олександр Лієв додав, що упродовж останніх двох із половиною років жодних інцидентів з українськими туристами в Криму не було.

– Це плітки, що там автівки забирали з українськими номерами і ще багато іншого. Ми все перевіряли. Було декілька сварок-дискусій стосовно того, чий Крим. Але це просто словесні перепалки. Нам треба думати на крок вперед про повернення півострова. Туристичні зв’язки теж не можна руйнувати, зокрема й поїздки кримчан на материкову Україну й українців до свого Криму. Але зараз безпека перебуває під великим питанням. На сьогодні існує реальна небезпека, тому правозахисники просять утриматися українців від поїздок до Криму, поки ситуація не стабілізується, – вважає Олександр Лієв.

Ми також вирішили з’ясувати, чи наважуються чернігівці відпочивати на окупованому півострові і чи відправляють туди місцеві туроператори групи. Зв’язалися з кількома фірмами. І у відповідь почули неочікуване – ні. Щоправда, пояснювали агентства таку позицію по-різному.

Одні – через те, що не налагодили контакти з кримськими власниками приватних пансіонатів, бо, мовляв, у застарілі санаторії радянського зразка люди вже не хочуть їхати. Інші пасували перед труднощами, пов’язаними з перетином кордону, затримками різних рейсів у бік півострова та іншими подібними проблемами.

Звісно, дістатися до Криму можна й без допомоги туроператорів. І чи варто туди їхати, кожен вирішує сам. Однак якщо в людей, які все ж таким наважилися поніжитися під кримськими промінчиками, виникнуть проблеми на кордоні або на півострові, нарікати, окрім себе, не буде на кого. До речі, як і кликати на допомогу.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button