Суспільство

Чоловічі розваги: в Україні відзначають день рибалки

Ловля мешканців морських і річкових глибин є не тільки формою дозвілля, але і промислом. Вона грає важливу роль в економіці держави. В Україні і багатьох інших країнах любителям і фахівцям цієї галузі присвячене професійне свято.

День рибалки відзначається щорічно у другу неділю липня. У 2016 році він випадає на 10 липня і не є загальнодержавним вихідним.

На міжнародному рівні щороку 27 червня відзначається Всесвітній день рибальства.

В урочистостях беруть участь рибалки-любителі і ті, для кого подібна діяльність є професією. Свято вважають своїм співробітники рибної інспекції, студенти та викладачі навчальних закладів, що спеціалізуються на водному господарстві. У заходах беруть участь їхні друзі, родичі, знайомі і близькі люди.

Історія і традиції свята

Подія на офіційному рівні встановлена в радянські часи. У 1980 році був прийнятий відповідний указ, що вніс День рибалки в перелік пам’ятних дат. Документ підкреслював важливість промислу і його вплив на економіку країни. Для багатьох людей він був єдиним джерелом заробітку. Традиція збереглася і в Україні.

Заходи мають на увазі виїзди на природу до водойм і проведення змагань з вилову мешканців водних глибин. Учасники конкурсу змагаються в кількості спійманої на гачок здобичі, її вазі і розмірах. Переможців нагороджують цінними подарунками, сувенірами, вудками або тематичними листівками.

День рибака знаменується святковими застіллями. Колеги і любителі збираються біля берегів річок, озер і морів. До них приєднуються друзі, родичі, близькі люди. Під відкритим небом готують страви на вогні, з улову варять юшку.

За традицією в цей день звучать привітання, побажання здоров’я, успіхів. Рибалки обговорюють новини, діляться досвідом і розповідають історії з життя, демонструють снасті і говорять про місця, де є хороший кльов.

По телебаченню часто транслюються передачі про майстрів вудки. Демонструються зйомки лову, записані в мальовничих місцях. У новинних випусках іноді згадується про пам’ятну подію.

Джерело: Давай на рибалку

Ще статті по темі

Back to top button