Суспільство

Чому такі чиновники, як Віктор Міщук на Чернігівщині, влаштували саботаж президентської політики децентралізації

Децентралізація на Чернігівщині пробиває дорогу нелегко.

А її найактивніші прибічники стають мішенями тих, для кого вона стала кісткою в горлі.

Здебільшого протистояння між старим і новим світоглядом відбувається між корумпованими головами районних держадміністрацій, яких підтримує обласна адміністрація, та лідерами місцевого самоврядування. І це попри те, що Президент України, який, власне, призначив цих чиновників, оголосив курс на глибоку децентралізацію.

Одне з таких публічних загострень спостерігається нині в Бахмацькій громаді, де призначені чиновники держадміністрації, підсилені місцевими маргінальними політиканами та «міськими навіженими», протистоять обраному голові Бахмацької районної ради Віталію Кочерзі та іншим авторитетним представникам громади. Використовуються маніпуляції, брехня, гучні, але порожні звинувачення.

Віталій Кочерга пояснив ЧЕline ситуацію в районі. За його словами, спершу одним із напрямів боротьби з місцевою громадою і ним опоненти обрали діяльність соціального магазину.

Цей соціальний заклад відкрили у Бахмачі з ініціативи депутатів «Нашого Краю» і за підтримки народного депутата Валерія Давиденка. Автори цієї ідеї хотіли, аби люди купували товари дешевше, а бахмацькі виробники мали нагоду реалізувати власну продукцію та сплачувати податки своїй громаді, а не в Києві чи Чернігові.

Однак невдоволеними лишилися місцеві маргінали, яким соціальна ініціатива муляє очі. Тому почали чіплятися до дрібниць, приміром, до начебто незаконного перепланування приміщення для магазину. Представник місцевої «Свободи» Брюховецький засипав запитами поліцію, прокуратуру, архітектурно-будівельний нагляд…

Утім, звідусіль надійшли однозначні висновки щодо відсутності будь-яких порушень. А оренда приміщення магазину оформлена законно відповідним договором оренди між двома районними комунальними підприємствами.

До речі, в соціальному магазині обслуговують усіх громадян.

— Ми не ділили людей за статками. Будь-хто може там скупитися, – підтверджує Віталій Кочерга.

Голова районної ради розповідає, що спершу соціальний магазин планували відкрити за підтримки голови Бахмацької РДА Віктора Міщука. Однак той сказав, що це – утопія. Відтак «утопію» довелося робити реальністю силами кількох представників від «Нашого Краю».

У результаті магазин відкрили, і ціни там сьогодні дійсно нижчі за ринкові. Приміром, цукор коштує 13,5 грн, порівняно з 14-17 в інших мережах, гречка – 32-37 грн замість 42-50. У майбутньому планується організувати продаж молока на розлив. У цьому дуже зацікавлені мешканці, які тримають корів.

Назустріч пішли місцеві виробники ковбас ПСП «Авангард» та ТОВ СП «Агродім», ФГ «Лініченко В.С.», ТОВ «Поліське поле», які надають під реалізацію продукцію із мінімальними торгівельними надбавками.

Голова райради вважає, що пошук уявних порушень – привід для боротьби з Бахмацької громадою.

«Окремі політичні сили, – каже Віталій Кочерга, – відчувають політичні ревнощі, що хтось інший, а не вони зробили людям добру справу. Тому політизують соціальне питання».

Прикро, що від таких закидів найбільше страждають мешканці Бахмаччини. Адже людей можуть позбавити можливості купувати дешеві продукти, а місцевих виробників – продавати товар і сплачувати громаді податки.

Якщо копати глибше, то ці удари спрямовані не проти голови райради чи навіть не проти однієї громади. Це – антидержавна політика державних чиновників, спрямована на зрив і дискредитацію президентської політики децентралізації. Фактично чиновники відповідних районних та обласної адміністрацій вчиняють саботаж політики Президента Порошенка.

Схожі процеси відбуваються довкола спроб Віталія Кочерги легалізувати в районі видобуток піску. Адже у Бахмацькому районі немає жодного легального піщаного кар’єру, хоча стихійних – хоч греблю гати. Вочевидь, державні чиновники десятки років отримують із них навар і не поспішають відкрити законний кар’єр. Принаймні за 25 років незалежності вони не спромоглися ліквідувати це браконьєрство.

«Усі ці роки в районі відбувається будівництво ферм, житла, адміністративних споруд, здійснюються ремонти та реконструкції, зокрема в бюджетній сфері. Використовуються тисячі тонн піску. Найімовірніше, його добувають нелегально, оскільки немає легальної можливості придбати», – пояснює Віталій Кочерга.

Він розповідає, що питання відкриття кар’єру вирішується із 2012 року. У липні 2015-го попередній голова райради направив листа на погодження голові РДА Віктору Міщуку щодо виділення земельної ділянки у 30 га. Станом на листопад 2015-го відповіді не отримали. Тож у січні 2016-го такий документ спрямували вже до голови Чернігівської ОДА. Нарешті отримали позитивний висновок і договір оренди ділянки.

«Тільки зараз, – говорить Кочерга, – ми наблизилися до законного шляху отримання дозволів для майбутнього видобутку піску. Відкриття кар’єру дасть додаткові надходження до районного бюджету та припинить незаконний промисел. Щоправда, виникає риторичне запитання: з яких причин раніше до цього не доходили руки місцевої влади», – зауважив Віталій Кочерга.

Голова районної ради висловив сподівання, що місцеві політикани врешті-решт відійдуть від своїх  амбіцій, врахують інтереси громади і всі разом працюватимуть задля покращення добробуту населення.

Ще статті по темі

Back to top button