Суспільство

Чотири локації для творчості: у Чернігові планують створити арт-сад

У Чернігові планують облаштувати творчий парк — «Арт-сад імені Рашевського». Керівник цього проекту Тетяна Децюк. За її словами, даний проект спрямований на облаштування занедбаного саду імені Рашевського по вул. Козацькій.

Там планується облагородити територію і створити арт-простір для проведення культурних заходів. Над таким проектом працюють студенти та викладачі Чернігівського національного технологічного університету спільно з ГО «Чернігів Європейський».77

За словами Тетяни Децюк, ідея проекту виникла дуже давно – ще у 2001 році.

«Я була ще студенткою і навчалася у Чернігівському технологічному університеті. Біля цієї садиби знаходився наш корпус і ми з друзями мріяли тоді, щоб там було щось на кшталт парку чи саду. Але ж у ті часи не було можливості та й фінансування. Крім того територія визначалася як історична пам’ятка, бо на тому місці у 1912 році жив Іван Рашевський — український художник, скульптор, критик, колекціонер і музикознавець. Наразі ж, якщо там хтось захоче пошукати хоча б фундамент будівлі, то навряд чи що знайде. Тому що територія дуже занедбана і стала притулком для безхатьків, для алкоголіків та й кругом багато аварійних дерев. Коли студенти переходять з корпусу повз, то обходять цю територію стороною», — розповідає керівник проекту.

555

Оскільки на відновлення історичної пам’ятки потрібні величезні гроші, які ніхто не виділить, то команда однодумців знайшла вихід як більш-менш бюджетно облагородити цю територію.

«Ми вирішили зробити чотири основні арт-зони і декілька маленьких. Так як на території жив творчий чоловік, то і аура повинна бути творчою на цьому місці. Всю територію огородити естетичним парканом. Посадити там сад, звичайно, не з фруктових дерев, аби менше роботи було для догляду за ними і зробити освітлення, тому що без нього ця вся робота не матиме значення», — зазначає Тетяна Децюк.

Крім того керівник проекту розповідає, що у першу чергу вони з командою виходили з того, що потребують жителі цього мікрорайону.

-Відштовхувалися від цього і створювали проект. Так як поблизу живе дуже багато мам з дітьми, то перша зона – це невеличкий дитячий майданчик, декілька гойдалок будуть оснащені спеціально для дітей з особливими потребами.

Друга зона — невеличка сцена і зелена зона призначена для перегляду фільмів під відкритим небом, також для міні вистав та концертів.

Третя зона — це такий арт-простір, де можна буде робити виставки картин, фотографій тощо. Будуть стояти пересувні стенди, які можна буде змонтовувати і переносити. Ми побоюємося, аби вандали не попсували їх згодом, тому вирішили їх зробити мобільними.

Крім того плануємо цю всю зону вирівняти трохи, бо багато урвищ і зробити зручні доріжки. Матеріали плануємо замовляти аби вони підходити для людей з вадами зору та рухового апарату.

Для цього всього ми плануємо частину матеріалів купувати готовими, а частину робити своїми руками, так як студенти деяких спеціальностей цим займаються. Вторинну сировину проситимемо у підприємств міста.

Цей весь проект ми подали на бюджет участі. У вересні розпочнеться голосування, тому ми проситимемо громаду підтримати нас, а також бажаючі можуть долучитися до команди із своїми ідеями та пропозиціями. Тому ласкаво просимо долучатись до спільноти Арт-сад імені Рашевського і слідкувати за нашими новинами.

66 88

Ще статті по темі

Back to top button