Суспільство

«Чумне» фермерство й афропропасниця: як на Чернігівщині хотіли приховати загрозу всеукраїнського масштабу

Африканську чуму свиней останнім часом дуже часто виявляють на Чернігівщині. Це не просто голослівні факти, а щонайменше – підозріла тенденція і загрозлива реальність. Нещодавно цю пропасницю виявили в Куликівці – на території приватного фермерського господарства «Колос». Але, попри те, що свинарники цієї ферми розміщенні в безпосередній близькості до Куликівки (500 метрів), що становить пряму загрозу для людських господарств, «чумну» ситуацію там намагалися приховати. Та про все по порядку.

«Підтвердилась африканська чума свиней. Мені особисто зателефонували о пів на першу ночі, що чума підтвердилась. Ми негайно серед ночі зібрали групу на виїзд», – розповідає в.о. керівника «Держпродспоживслужби» в Куликівському районі Анатолій Губський.

Анатолій Губський зазначає, що в неділю на початку жовтня виявили перших хворих тварин, були відібрані зразки патологічного матеріалу, а вже вночі цього ж дня був підтверджений невтішний діагноз. У районі, мовляв, одразу була створена надзвичайна протиепізоотична комісія при райдержадміністрації, головна мета якої – не випустити чуму з території фермерського господарства «Колос».

Але насправді забили на сполох не одразу. Як відомо, керівник СФГ «Колос» Віктор Труш – депутат обласної ради і впливова в регіоні людина. Він своєю «впливовістю» намагався ізолювати проблему від суспільства і приховати жахливий факт зараження п’ятачків. Коли йдеться про бізнес, то, очевидно, інтереси простих людей і загроза поширення чуми на весь регіон відходять на задній план.

На рівні району й області Віктору Трушу вдалося домовитися, але коли інформація дійшла до Києва – довелося визнавати факт очевидним. Тому після першого рішення районної протиепізоотичної комісії (01.10.2017), яке змінювати районна комісія відмовилася всупереч повній її невідповідності Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, довелося ухвалювати друге (09.10.2017), яким усю територію СФГ «Колос» було оголошено неблагополучною щодо африканської чуми свиней і введено карантинні обмеження. Встановлено дезбар’єр на виїзді з карантинної зони. Територію в межах 3 кілометрів від осередку виникнення захворювання визначено зоною нагляду. Введено обмеження руху транспортних засобів на території СФГ «Колос», заборонено вивіз за територію господарства продуктів і сировини тваринного походження, кормів і інших вантажів.

А тепер трохи аналітики і про можливі причини, через які, власне, і міг трапитися найбільший за всю історію Чернігівщини спалах африканської чуми свиней. Як відомо, обов’язки начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області тривалий час виконує Сергій Чаплієв. Про це, звісно, знає безпосередньо голова Держпродспоживслужби України Володимир Лапа і голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч. Цікаво, що конкурс на заміщення цієї вакантної посади вже відбувся, але досі керівника не призначили. Хитка частка «т. в. о.» значною мірою і впливає на те, що в області належним чином не займаються проблематикою африканської чуми.

Дивно, але проблемна область (уже майже тридцять спалахів) чомусь мало цікавить Володимира Лапу. Не педалював призначення постійного керівника, який би одразу «кинувся у бій», і Валерій Куліч. Тому маємо, що маємо.

Сергій Чаплієв коментувати «чумну» ситуацію не захотів і скоординував нас на заступника начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Руслана Сіробабу. Мовляв, він у темі краще за всіх.

За словами Руслана Сіробаби, на підприємстві досі не знищили всіх тварин. Це не жарт! Минуло півмісяця, а заражені п’ятачки досі не спалені.

«Було прийняте рішення знищити всіх тварин, адже все господарство було оголошене неблагополучним пунктом. Всі будуть знищені найближчим часом. Підготовка йде. Залишилося 3 900 голів. Не так просто всіх одразу спалити. Для цього потрібні спеціальна суміш, гума, дрова. Зараз ведуть пошуки матеріалів для знищення поголів’я».

Не заперечують у Держпродспоживслужбі й катавасії з рішеннями районної протиепізоотичної комісії.

«Було прийняте районною протиепізоотичною комісією перше рішення. А 9 жовтня друге рішення. Не рішення, а доповнення. В другому рішенні було більш конкретно визначено, що належить до неблагополучного пункту. У першому було визначено тільки «вогнище» (тільки будівля, в якій виявили чуму), а в другому рішенні – вже все господарство».

У СФГ «Колос» було забито безкровним способом та спалено 235 голів свиней. Але на фермі було понад 4 тисячі свиней і, хоч як би власник господарства хитрував, аргументуючи тим, що решта тварин перебувала в інших приміщеннях, їх усіх доведеться знищити. Адже всі вони потенційні розносники збудника хвороби – висококонтагіозного (дуже заразного) вірусу. Безперечно, це чималі збитки. Але якби план Віктора Труша із «засекречення» ситуації реалізувався – уявіть, про які збитки на рівні народного господарства держави йшлося б тоді.

«Навколо господарства в трикілометровій зоні оголошено карантин. Люди в цій зоні, які тримали вдома свиней, забили їх і після ретельного проварювання використовували в їжу. Це встановили фахівці після обходу приватних господарств», – зазначає Руслан Сіробаба.

Виникає також логічне питання – яким чином на підприємстві допустили зараження? Адже вірус сам із нічого не виникає.

Вірус АЧС містить ДНК, належить до родини Asfarviridae роду Asfivirus. Віріони – сферичної форми діаметром 175-215 нм. Вірус стійкий до широкого діапазону температур і рН середовища: гине при температурі 60°С протягом 30 хв.; у трупах свиней зберігається до десяти тижнів, у м’ясі від хворих тварин – до 155 діб, копченій шинці – до 6 місяців, у ґрунті та гною – до 3 місяців, у солонині – до 1 року; заморожування консервує вірус.

Очевидно, на фермі грубо порушують санітарні правила та правила біобезпеки, які є святинею при захисті підприємства від АЧС. Африканська чума свиней на теренах області зараза не нова. Тому керівник ферми мав би першочергово здійснювати превентивні заходи, а не реагувати тоді, коли вже «півень клюнув». До речі, Віктор Труш спілкуватися з журналістами категорично відмовляється. І це зрозуміло, бо якби його вину довели, то йшлося б уже про кримінальну відповідальність за навмисне розповсюдження збудника заразної хвороби (ст. 251 Кримінального кодексу України про порушення ветеринарних правил).

Фахівці припускають, що збудник африканської чуми свиней потрапив до господарства «Колос» із соломою, яка тривалий час зберігалася на полі та була завезена на ферму як підстилка.

Цей варіант, звісно, ймовірний, але здебільшого вірус потрапляє до свиногосподарств із біоматеріалом. Тобто солома повинна була мати залишки природних рідин хворих на АЧС свиней або вірус мав потрапити до їжі свиней у вигляді продуктів, отриманих із хворих тварин, що в умовах масового приховування хвороби в приватному секторі є доволі вірогідним в Україні, а в Чернігівській області тим паче.

Цікава ситуація складається довкола підприємства «Колос». Згідно з чинним законодавством, компенсувати збитки через АЧС приватному господарству з державного бюджету заборонено. Тільки в разі якщо тварини були застраховані, то страхова компанія має виплатити компенсацію.

«Відшкодування з районних і обласних бюджетів не передбачене. Частина свиней була застрахована на цьому підприємстві, але скільки саме, на жаль, не знаю», – коментує Руслан Сіробаба.

Проте чернігівські громадські активісти почали поширювати цікаву інформацію.

2017-10-19_105539

У цій ситуації мають зробити висновки всі. Керівник СФГ «Колос» і всі інші фермери, які тримають свиней, мають добросовісно дотримуватися правил біобезпеки та санітарних норм. А представники служб, які ухвалюють рішення про запровадження обмежень або застосування протиепізоотичних заходів, члени державних протиепізоотичних комісій повинні раз і назавжди усвідомити той факт, що покривання і приховування небезпечної проблеми може призвести до колосальної біди всеукраїнського масштабу. До того ж, це злочин.

Дмитро Черненко

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button