Суспільство

Де і навіщо слухати рок-музику

60-ті і 70-ті роки двадцятого століття — золотий час рок-музики. Величезна кількість колективів виконували музику на всяк смак у великому числі течій об’єднаних під загальною назвою рок.

Як виглядали справи з рок-музикою в СРСР

Але більшості жителів СРСР цей пласт культури виявився важкодоступний. Доводилося задовольнятися крихтами, які проникали крізь залізну завісу. Пластинки і магнітофонні стрічки коштували надзвичайних грошей, більшості доводилося слухати музику поганої якості, багаторазово переписану на побутові магнітофони.

Найбільш популярні групи були відомі і в Радянському Союзі: «Deep Purple», «Led Zeppelin», «Pink Floyd», «Uriah Heep», «The Rolling Stones» користувалися величезною популярністю. Пісні багатьох рок-груп, в аматорському виконанні, можна було почути на будь-якому танцмайданчику на великих просторах Союзу. А на пластинках-міньйон, де містилося по дві пісні з кожного боку, при обертанні 33 обороту в хвилину, фірма «Мелодія» випускала пісні «Бітлз». Крім того, джерелом музичного матеріалу був журнал «Кругозір». Там крім тексту, прикріплялися гнучкі пластинки формату «міньйон», де іноді проскакували пісні зарубіжних рок-груп.

Загалом уявлення було, любителів було багато, але все це верхівка вершини айсберга від того, що пропонувала західна культура рок-музики. У кращому випадку, тисячна частина була почута радянськими любителями року.

Адже це фундамент всієї сучасної музики. Саме творчі пошуки рокерів були прообразом сучасного звучання. Крім того, в нинішніх творіннях сучасних діячів музичної культури звучать, як окремі елементи, так і цілі композиції, «запозичені з рок-минулого.

Але і сучасна рок-музика живе і процвітає. Існує велика кількість колективів, що грають цілком добротну і якісну музику. Ця музика користується попитом, диски продаються як гарячі пиріжки взимку, а концерти збирають стадіони і палаци спорту. AC / DC (до недавнього часу) або Rammstein дадуть фору будь-якому реперу.

Так що тут говорити, якщо лідер «Jethro Tull», Ян Андерсон випустив в 2018 році новий альбом і він знаходить свого слухача і покупця. Але ж «Джетро Талл» виконували досить складну музику з глибокими текстами, і були не найвідомішою групою.

Чи потрібна рок-музика зараз

На сьогодні багато виконавців не гребують «переробляти» музику створену в золоту еру року, видаючи свої «творіння» за останній писк моди. А цей писк всього-на-всього трохи призабуте старе. Причому в хід йдуть навіть ті композиції, які були хітами, які критики в старі добрі часи оцінювали, як посередні. А для нинішніх вони основа штурму вершин в хіт-парадах.

А може відкласти в сторону всі ці сучасні вироби, може не варто жувати їжу, яку вже хтось жував? Може варто доторкнутися до справжньої музики і розвивати свій музичний смак?

Тим більше, що зараз є всі можливості без особливих зусиль, без перешкод, не побоюючись діячів ВЛКСМ, партії і міліції слухати хорошу музику. Є відмінні радіостанції https://ofr.fm/stream/rock, де знаючи і розуміючі музику люди, представлять можливість не тільки почути творіння, а й дізнатися про творців.

Сучасні радіостанції віщають не тільки в ефірі (а зараз вже і не стільки), але і в інтернеті. Їх можна слухати по дорозі на роботу, сидячи в черзі до зубного лікаря, в транспорті або на відпочинку. Навіть листуючись в соціальних мережах, або дивлячись футбол можна, а іноді і потрібно, слухати рок-музику. Окремо торкаючись футболу: слухаючи рок замість благо дурниць коментатора, можна отримати більший драйв і вболівальницький заряд.

Слухайте першоджерела хорошої музики — це покращує настрій, заставляє перебувати в тонусі і просто ознака витонченого смаку.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button