Суспільство

День матері в Україні: коли відзначають і що варто знати про свято

День матері – це міжнародне свято. У цей день прийнято вітати всіх мам, а також жінок, які очікують на появу малюка. Серед величезної кількості свят, які відзначаються в Україні, День матері має особливе значення. Про це розповідає Народна правда.

У 1908 році американка Анна Джервіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшанування матерів на честь своєї матері, яка передчасно померла.

У 1910 році у штаті Вірджинія вперше визнали День матері офіційним святом.

А вже в 1914 році президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом на честь усіх матерів.

Потім ініціативу підтримала низка інших країн.

В Україні святкування Дня матері встановлено указом президента від 10 травня 1999 року.

Традиції святкування українцями

Століттями тема материнства знаходила реалізацію в усіх напрямках мистецтва. Відомі письменники, композитори, художники, режисери та інші творці прекрасного зверталися до образу матері. З упевненістю можна стверджувати, що добробут і культурний рівень нації прямо залежить від того, наскільки воно шанобливо ставиться до матерів. Адже тільки у щасливих матерів виростають здорові, добрі, всебічно розвинені діти.

Варто повідомити, що свято день матері в 2018 році в Україні буде святкуватися тринадцятого травня. В цей день відбуваються різноманітні святкові заходи в кожному великому місті, і в маленьких селах.

На питання, коли і як буде відзначатися день матері 2018 року, можемо відповісти, що в кожному місті заходи готуються індивідуально з урахуванням особливостей регіону. Традиційно самими маленькими учасниками святкування є вихованці дитячих садків.

Вони разом зі своїми вихователями заздалегідь готуються до тематичного ранку: розучують вірші та пісні, майструють подарунки для мам своїми руками. На такі свята обов’язково запрошують мам і бабусь, які отримують масу позитивних емоцій від старань своїх чад.

Не відстають від них і учні шкіл. Вчителі разом з дітками також традиційно готують святкові концерти, на яких школярами представляються всі вміння і таланти, присвячуючи їх улюбленим мамам. А також у кожному місті проводяться святкові концерти за участю вихованців різних шкіл мистецтв, а також вже іменитих діячів у сфері музики і театру.

Активістами організовуються тематичні виставки, за участю художників і фотографів. Проводяться творчі вечори письменників і поетів.

 

Ще статті по темі

Back to top button