Суспільство

День військ зв’язку Збройних сил України: Ігор Олехнович про специфічну справу

Сьогодні — чергова річниця Дня військ зв’язку Збройних сил України, що вже традиційно відзначається з 2000 року. Напередодні свята з командиром батальйону зв’язку 5-го окремого полку зв’язку, що дислокується в Чернігові, підполковником Ігорем Олехновичем поспілкувався журналіст Арміяinform.

— Ігоре, розкажіть будь ласка, які основні завдання виконують воїни-звязківці в сучасних умовах?

— Основне завдання – це забезпечення зв’язком і передача даних вищому командуванню. Під час перебування в зоні АТО/ООС, до речі, з 2015 року я постійно там виконую завдання на ротаційній основі, завжди виїжджав на передову зі своїми хлопцями, забезпечували провідним зв’язком усю лінію фронту. Недаремно ж кажуть: немає зв’язку – немає перемоги.

— Які є зараз засоби зв’язку у війську?

— Зараз існують лише цифрові засоби зв’язку, зі старого «парку» вже нічого не використовується. Навіть наявні апаратні зв’язку вже перероблені під цифровий зв’язок.4

— Разом із досвідом, набутим на сході, чи маєте Ви, можливо, закордонний досвід?

— Великий досвід я здобув під час виконання завдань у миротворчій місії, основний підрозділ наш розташовувався в Ліберії, а безпосередньо завдання виконував я в складі відокремленого підрозділу в Кот-Д’Івуарі на посаді начальника зв’язку. До кола моїх обов’язків входило забезпечення зв’язком вертолітної ланки в дуже складних умовах.

— Розкажіть про себе. Що спонукало Вас стати зв’язківцем?

— Родом я із Житомирщини. Вступати до військового вишу спочатку не планував, закінчив лише один курс цивільного інституту, але надалі все ж обрав військовий фах і закінчив Харківський військовий університет. Проходив військову службу у військах зв’язку, зокрема на посадах командир взводу управління радіолокаційної роти в Рівному, командир телефонного взводу в Житомирі та інших командних посадах. Із початком формування 5-го окремого полку зв’язку в 2016 році був призначений на посаду командира батальйону зв’язку.1

— Які основні принципи Вашої роботи з підлеглими?

— З особовим складом батальйону постійно спілкуюсь і намагаюсь, щоб усе було побудовано на довірі та взаємоповазі. Дисципліна, ввічливість і справедливість – основні критерії моєї роботи з підлеглими.

— Чи є у Вас якісь особисті захоплення, чим займаєтесь у вільний від служби час?

— Рибалку, зимову рибалку люблю, але основне моє захоплення – це техніка. Є в мене власний автомобіль, мотоцикл, мопед, із сьомого класу школи вивчаю різну техніку.

2

— Які у Вас плани на майбутнє?

— Своє майбутнє вбачаю у формуванні військової кар’єри, зокрема навчання в Національному університеті оборони України імені Івана Черняховського на заочній формі навчання, куди ж я без своїх хлопців, їх не можу залишити. Мої поради і знання їм завжди потрібні.

Ігор Березинський, Інформагентство Міноборони України «АрміяInform» (м. Чернігів)

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button