Економіка

Бюджет-2019 прийнято – депутати розкритикували головний фінансовий документ

Депутати Чернігівської міської ради затвердили бюджет Чернігова на 2019 рік – одноголосно.

– Його дохідна частина з урахуванням міжбюджетних трансфертів – 3,5 мрлд і, відповідно, видаткова також, – розповідає начальник фінансового відділу ЧМР Олена Лисенко. – Із них власні надходження міста – 2,9 мрлд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати розщедрилися на 14 млн грн – на премії бюджетникам Чернігова

До речі, торішній бюджет Чернігова становив 2,9 мрлд грн. Його збільшення у 2019 році відбулося за рахунок податку на доходи фізичних осіб, плати за землю, збільшення акцизного податку. А от міжбюджетні трансферти зменшилися, адже наступного року держава розпочне процес монетизації пільг і субсидій, до того ж первинну ланку медицини фінансує Міністерство фінансів України, тож, відповідно, й обсяг медичної субвенції зменшений. Бюджет-2019 року Олена Лисенко назвала збалансованим, його захищені статті забезпечені грошима. Однак депутати міської ради розкритикували головний фінансовий документ міста.

– Завдання міської влади – щоб кожна галузь розвивалася оптимально. Має бути баланс між капітальними видатками, видатками на ЖКГ і створенням умов для дітей, людей похилого віку, хворих. От наприклад, у бюджеті 2019 року стоїть сума 30 млн грн на заміну тротуарної плитки на Красній площі. Знаючи апетити підрядників міської влади, ця сума може зрости і до 300 млн, і якщо це станеться, то бюджетники залишаться без надбавки. Інша ситуація – будівництво дитячого садка на Масанах, що триває вже 3-4 роки, садок уже треба відкривати, тож у бюджеті повинна бути закладена фінальна сума – така, якої вистачить на добудову дитячого закладу, аби ми, приймаючи бюджет на рік, потім не вносили щомісяця правки. Тобто, знову ж таки, в бюджеті 2019 року немає послідовності, особисто ми не розуміємо, які проекти будуть завершені, – зазначив депутат міської ради Віктор Бистров (НАШ КРАЙ).

Владислав Атрошенко на зауваження депутата відповів: «Я погоджуюся на 90% із тим, що сказано».

Бюджет затвердили без дискусій і суперечок.

Ще статті по темі

Back to top button