Суспільство

Депутати дали старт забороні упц мп: думка священника з Чернігівщини

Законопроєкт, яким може бути заборонена діяльність упц мп у нашій країні, народні депутати ухвалили 19 жовтня в першому читанні.

Верховна Рада України проголосувала за те, щоб на території нашої держави було заборонено діяльність релігійних організацій, які пов’язані з російською федерацією. Відповідний проєкт закону (№8371) у першому читанні підтримали понад 260 народних обранців.

На практиці наразі нічого не відбудеться, бо попереду друге читання, і коли закон можуть ухвалити в цілому – ще не відомо.

Настоятель Катерининської церкви отець Роман каже, що в законопроєкті не йдеться про упц, а саме про релігійні організації, які мають центр у росії.

«Ані протестантські церкви, ані католицькі, ані інші православні, які є в Україні, нічого не кажуть із цього приводу. Лиш одна упц дуже сильно кричить, що вони не мп і їх хочуть заборонити. А от чому вони про це кричать, напевне, треба їх запитати. Бо вже час говорити правду. І все-таки сказати, що вони мають прямий стосунок до Росії і до московського патріарха. У вчорашній своїй заяві патріарх кіріл назвав їх «чада русской православной церкви», тобто діти», – зазначає отець Роман.

Він також розповів, що має інформацію про те, що напередодні голосування деякі народні обранці отримували погрози.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Старт опалювального сезону: чи подали тепло в громадах Чернігівщини

«Телефонували депутатам, лякали прокльонами, шантажували дітьми. Мовляв, у вас є діти, то не робіть цього. І багато інших речей було, але, я думаю, все ж таки здоровий глузд перемагає. І якщо війна йде, то й на духовному фронті вона триває. І очищати Україну від ворога треба», – наголошує священник.

Що буде надалі, він поки не береться казати, бо закон ще не прийнятий. Але припускає, що подальша боротьба на духовному фронті буде довгою.

«Але принаймні відкриється багато речей, які до цього часу були приховані. І вважаю, що СБУ і всі решта почнуть розповідати, що, можливо, не розказували до цього часу.

Є в Україні храми, які є пам’ятками історичними, І я думаю, що ці храми УПЦ зобов’яжуть звільнити, як у Чернігові. Але якщо навіть із церков, які мають статус пам’яток архітектури чи національного значення, вони підуть, то вони мають церкви, які збудували. Але що цікаво, напевне, все-таки вони будуть змушені назвати себе справжнім ім’ям, тобто російською церквою в Україні. Такими насправді, якими вони є.

Але я не можу сказати, як воно точно буде», – сказав отець Роман.

Наразі дуже хочеться сподіватися, що здоровий глузд в Україні зрештою переможе, бо у воюючій країні церковній філії із ворожої країни – не місце.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button