Суспільство

Депутати подбали про збереження національної пам’ятки архітектури

*Актуально

Депутати фракції «Наш край» у Чернігівській обласній раді підтримали рішення щодо вжиття невідкладних заходів для укріплення, збереження та запобігання руйнації схилу навколо пам’ятки національного значення «Альтанка» у смт Седнів.

Як пояснила керівник фракції Ольга Чередник, альтанка внесена до переліку пам’яток національного значення, хоча наразі не має охоронного договору. Цієї весни громадські активісти й історики повідомили про можливу руйнацію альтанки та сповзання її зі схилу в річку Снов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, кому доручили рятувати «Альтанку Глібова»

Спеціальна комісія після обстеження дійшла висновку, що пам’ятка перебуває в задовільному стані, однак існує реальна загроза подальшої її руйнації внаслідок сходження дощових вод у весняно-літній період.

Як з’ясувалося, земля, на якій розміщена альтанка, перебуває в користуванні Чернігівського районного дочірнього агролісогосподарського спеціалізованого підприємства «Чернігівагролісгосп», тому сесія облради рекомендувала цьому підприємству вжити заходів із ліквідації ерозії схилу в місці виникнення вимоїни біля пам’ятки архітектури національного значення «Альтанка». Контроль за виконанням рішення покладено на комісію облради з питань агропромислового комплексу, екології, природокористування та земельних відносин.

«Ми повинні дбати про національну культурну спадщину, а тому вжити всіх заходів для збереження «Альтанки Глібова» в Седневі», – прокоментувала Ольга Чередник.

«Альтанка Глібова» — восьмиколонна ротонда, розташована в селищі Седнів Чернігівської області на схилі пагорбу над річкою Снов. Побудована у першій половині ХІХ століття. Є складовою частиною парку садиби Лизогубів. Свою назву отримала від імені відомого українського поета Леоніда Глібова, який гостював у родини Лизогубів і любив відпочивати в цій альтанці. Пам’ятка архітектури національного значення.

Прес-служба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button