Суспільство

Державний пологовий будинок vs приватна клініка: чи залежить якість послуг від вартості?

Питання вибору пологового будинку перед багатьма батьками виникає задовго до передбачуваної дати народження малюка. Насамперед слід визначитися, буде він державним чи приватним.

Слід зазначити, що за останню п’ятирічку кількість пологів у приватних клініках збільшилася вдвічі. Це пов’язано з бажанням майбутніх батьків отримати якісну медичну допомогу, рівень комфорту, добре ставлення персоналу.

Згідно з українським законодавством, медицина в країні безкоштовна. Проте в казки українці давно не вірять і, перш ніж народити нового українського громадянина, батьки замислюються над тим, чи зможуть оплатити послуги «безкоштовної медицини».

80808577_1737080273093943_7322492032167968768_n

Чернігівка Наталія Іващенко, яка нещодавно народила малюка в державному пологовому будинку, поділилася своїм досвідом:

«До приймального відділення ми приїхали на таксі, адже досвідчені мами радили не викликати «швидку», бо інколи вона довго їде. З таксі то окрема історія, бо мене попереджали, що таксист може не приїхати, знаючи, що о 2-й ночі ти їдеш до пологового. Тож я сказала таксисту, що ми їдемо в «Голлівуд».

Прийняли нас за процедурою, все перевірили, необхідні речі забрали. Я сказала лікарям, що зі мною буде мама, яка для цього пройшла медогляд і зробила флюорографію. Однак у довідці не було зазначено потрібної інформації, тож зі мною її не пропустили.

Коли в мене почалася активна фаза пологів, це припало якраз на передачу зміни. Лікар мене оглянув, подивився, що в найближчий час я не народжуватиму, і пішов спокійно передавати свої справи іншому. Але я попросила, аби зі мною залишилася санітарка.

Після зміни прийшли доволі чуйні і лікар, і акушер. Акушер, згідно з інструкцією, знаходилася більше зі мною, адже лікар лише приймає пологи».

Наталя каже, що лікарі дозволяли їй робити все і ніхто не кричав. Після народження на все, що робили з малюком, питали дозвіл.

«Після мене перевели в палату на два місця. Але я там витримала лише пів дня і попросилася в одномісну. Харчування таке, як і зазвичай у лікарнях. Чогось страшного там не було, але й делікатесів теж. Єдине, що мене здивувало, – принесли суп із кислою капустою, а це їжа, яку не рекомендують їсти мамі одразу після пологів», – каже вона.

За палати треба платити окремо. Очевидно, що багатомісні коштують дешевше, а одномісні – дорожче. Є кімнати, де родичі можуть перебувати цілодобово, а є лише для відвідування.

«На першому поверсі, де я народжувала, мені сподобалося ставлення саме до мами, породіллі, адже вони оглядали, питали. А ось ставлення до малюка – насторожило. І крім того, акушер, згідно з інструкцією, одразу після народження почала розповідати, що треба робити з дитиною, а в цьому стані важко сприймати інформацію», – розказує молода мама.

У палаті, за словами Наталі, загалом умови нормальні, є все необхідне та чисто.

«Пакет для пологів, тобто ліків, можна зібрати самому. А можна купити в аптеці за 1,5 тисячі гривен. Але у них є послуга, на кшталт «усе включено», коштує 2 тисячі гривень. Туди входить пакет саме безпосередньо для пологів і те, що тобі потрібно одразу після пологів», – розказує Іващенко.

Таким чином, витрати були лише на палату та на пакет для пологів. А «дякую» породіллі та їхні родичі вже дають за власним бажанням.

У Чернігові можна скористатися послугами й приватної клініки «НоваМед». Вони мають кілька палат у міському пологовому будинку, але ж обладнані більш сучасно.

Вартість таких пологів коштує 24,5 тисячі гривень, а кесарів розтин – 27 тисяч гривень.

82355260_2924464227585455_3254991512743706624_o

Чернігівка Марія Косолапова розказала, як народжувати у приватній клініці:

«Ідеально! Я, щойно завагітніла, стала в цю клініку на облік і всю вагітність мене вели лікарі звідти. Це коштує окремо 11,5 тисячі гривень.

Щодо пологів, то треба укласти договір із цією клінікою, оплатити договір – це 24,5 тисячі гривень. До цього пакету зокрема входить супровід лікаря, який прийматиме пологи, запасний лікар. Усі медикаменти та необхідні речі для пологів, приватна палата з місцем для чоловіка та триразове харчування на двох.

Палата дуже класна, там є холодильник, мікрохвильовка, душ і туалет, велике двоспальне ліжко для мами і диван для тата.

Харчування чудове, вони навіть враховують твої побажання. Ось я, наприклад, не їм м’яса, тому мені приносили лише рибу. Я в їжі дуже перебірчива, але там було дійсно смачно.

Перед пологами з цим лікарем ти спілкуєшся, розказуєш свої побажання, наприклад, хочеш ти анестезію чи ні. Цікаво, що в цей пакет входить і психолог, із яким ти можеш консультуватися до пологів», – розказала Марія.

Після народження дитинки до породіллі приходить консультант з грудного вигодовування, це також входить до вартості пакета. Як зазначила Марія, персонал дуже привітний і люб’язний, постійно перевіряли здоров’я мами і малечі. І ще 42 дні після народження тебе продовжує вести твій лікар, усі аналізи та консультації вже оплачені.

«Дякую», звісно, ніхто не давав ні лікарям, ні персоналу.

З огляду на всю цю інформацію, можна зробити висновок, що народжувати в Україні можна і бюджетно, і доволі дорого. Хоч де жінка народжує, гарантувати благополучні пологи не зможе ніхто. Тому треба думати не над справедливістю співвідношення ціни до якості, а створювати власне бачення ситуації, аналізувати всі можливі варіанти, особисто спілкуватися з персоналом і читати відгуки. Лише в поєднанні цих аспектів ви зможете знайти найкращий і найкомфортніший варіант для себе.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button