Суспільство

Деяких депутатів Чернігівської міської ради, які вчасно не подали декларації, вже притягнули до відповідальності

До 1 лютого 2024 року у зв’язку з відновленням декларування депутати Чернігівської міської ради повинні були подати декларації за 2022 рік, у яких мали відобразити свої доходи та майно, яким володіють. П’ятеро депутатів Чернігівської міської ради цього не зробили у встановлений законом строк.

Це представники партії «Рідний дім» Сергій Кирієнко, Юлія Дарницька, Дмитро Митрофанов, Вікторія Лазаренко, а також представниця «ЄС» Ірина Соломаха. Тож, якими будуть наслідки для депутатів за вчинені правопорушення, розбиралися разом із громадським активістом Олександром Гашпаром.

Пане Олександре, яка ситуація нині?

Щодо двох депутатів вже складені протоколи, які направлені до суду. Зокрема, Ірину Соломаху притягнули до адміністративної відповідальності та наклали стягнення у вигляді штрафу – 850 гривень. Вона погодилася з протоколом, визнала своє порушення і, відповідно, після набрання судовим рішенням законної сили її ще внесуть до реєстру осіб, які вчинили корупційне або пов’язане з корупцією правопорушення.

Щодо Юлії Дарницької, то два протоколи направлені до суду, на 5 та 6 червня призначено розгляд цих протоколів у Деснянському суді.

Щодо інших осіб протоколів наразі немає, принаймні в суді.

Стосовно Сергія Кирієнка, то, думаю, протокол на нього не складали. Бо правоохоронці знають, що він перебуває у Великій Британії, до того ж він – у міжнародному розшуку. Щодо нього вже взагалі відкрите кримінальне провадження. Після закінчення терміну він навіть і не подавав декларацію. Так розумію, він не збирається поки що повертатися до України.

Чи впливає внесення до реєстру осіб, які вчинили корупційне або пов’язане з корупцією правопорушення, на подальшу кар’єру?

Це накладає певні обмеження у разі намірів зайняти якісь посади в органах державної влади або органах місцевого самоврядування. Бо якщо особа перебуває в цьому реєстрі, вона не може претендувати на заняття таких посад.

І є певні обмеження для таких людей на участь у тендерах на закупівлю якихось робіт, товарів чи послуг. Адже замовник також вимагає довідку з цього реєстру про те, що особа не притягувалася до відповідальності. Наявність у цьому реєстрі не дозволяє особі брати участь у тендерах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині маже  три тисячі абонентів залишилися без світла

На який термін вносять осіб до цього реєстру?

Загалом відповідно до нинішнього законодавства, особа вже ніколи не може бути вилучена з цього реєстру. Але Верховна Рада розглядає законопроєкт, щоб можна було вилучати з цього реєстру людей після того, як мине певний час, однак цей закон ще не ухвалений.

Коли будуть нові вибори, людям, які значаться в реєстрі, можна балотуватися?

Балотуватися можна і депутатом чи депутаткою бути можна. Не можна бути на державній службі і на службі в органах місцевого самоврядування, де керівник не обирається людьми, а призначається.

Чи можна судові рішення оскаржити?

Наприклад, Ірина Соломаха погодилася з протоколом і визнала своє правопорушення. Якби вона не визнавала рішення суду, то, звісно, після рішення суду першої інстанції вона могла оскаржити його в апеляційному порядку.

Згаданим депутатам все одно треба подавати декларації навіть після сплати штрафу?

Звісно, все одно вони мають подати декларації. Бо окрім того, що складається протокол, надається припис уповноваженого органа про необхідність подання декларації. Якщо не буде виконано припис, за це передбачена відповідальність.   

Спілкувалась Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button