Суспільство

Дистанційна робота та фріланс: наскільки це актуально для чернігівського ринку праці?

Фріланс – це можливість працювати виключно на себе та самостійно формувати свій графік, не залежачи від корпоративного ритму. Саме це приваблює сучасних спеціалістів. Так, лише за минулий рік кількість зареєстрованих українських користувачів, які шукають основну та додаткову дистанційну роботу, виросла майже втричі. А за даними опитувань, 52% українців розглядають фріланс як можливість додаткового заробітку.

Зокрема, серед мешканців Чернігова, які брали участь у аналогічних опитуваннях, 38% вказали, що час від часу працюють над фріланс-проектами (крім основної зайнятості), а 14% більше року працюють за сумісництвом або поєднують таку діяльність з навчанням.

cheline.com 2

Де знайти віддалену роботу та, на яку оплату розраховувати: вакансії у Чернігові

Згідно з даними досліджень чернігівського ринку праці, кожен восьмий житель міста періодично звертається до фрілансу, як до додаткового джерела заробітку. Проте віддалену зайнятість на постійній основі (зокрема ту, що базується на офіційній домовленості з працедавцем) не слід плутати з вільним пошуком тимчасових або нерегулярних проектів.

Так, щоб знайти роботу у Чернігові, яка передбачатиме дистанційну від офісу зайнятість, варто звернутися до керівництва відповідного відділу компанії або фірми, у якій ви плануєте працювати (якщо специфіка діяльності передбачає таку можливість). Якщо ж оптимальним для вас варіантом є фрілансинг, створіть резюме за допомогою онлайн-сервісу та розмістіть його у категоріях, які відповідають вашій спеціальності та кваліфікації.

Так, дистанційна зайнятість дає змогу співпрацювати з компаніями або приватними замовниками не лише з інших міст та регіонів, але і з інших країн. Вона підходить:

  • IT-спеціалістам;
  • маркетологам;
  • журналістам;
  • PR-спеціалістам;
  • рекламістам;
  • дизайнерам;
  • копірайтерам;
  • ріелторам;
  • SMM-спеціалістам;
  • бухгалтерам;
  • контент-спеціалістам;
  • тестувальникам комп’ютерних ігор.

Заробіток при цьому залежить, по-перше, від сфери діяльності та рівня навичок, а також від навантаження на виконавця, термінів, складності та закладеного у проект бюджету. Наприклад, середній місячний дохід контент-менеджера, який має повну ставку, становить 6 тис. гривень. А середній заробіток копірайтера на фрілансі складає 4 тис. гривень. У середньому чернігівці, які працюють віддалено, заробляють 5-12 тис. гривень на місяць.

Як успішно поєднувати основну роботу та дистанційний заробіток?

Перш за все, поєднання основної роботи та фрілансу має ґрунтуватися на чіткому плані. Зайнятися його створенням варто на початку сумісництва, поки ви не втомилися, а ентузіазм не вичерпався. По-перше, визначте, яке місце у вашому житті займає віддалена робота: це лише тимчасовий дохід або перспектива повної зайнятості у перспективній для вас сфері на майбутнє? По-друге, проаналізуйте свої цілі та визначте час, який ви готові витрачати на виконання завдань. Так ви визначите оптимальний для вас темп та уникнете «вигорання».

Варто чітко розділяти основну діяльність та фріланс: якщо ваші замовники цікавляться, чому ви недоступні у робочі часи, не приховуйте того, що у вас є основна робота. Також вкрай важливо вміти фокусуватися, мотивувати себе, грамотно керувати своїм часом і встигати повноцінно відпочивати. Виконання цих умов дозволить вам стати затребуваним професіоналом.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button