Суспільство

Допомагаємо дітям з д/з по німецькій мові: топ рекомендацій для батьків, учнів та вчителів

Виконання домашнього завдання з німецької мови нерідко є проблемою серед школярів. Здебільшого вони роблять його нехотя або взагалі не виконують. Причому, причини такого ставлення до іноземної вони називають найрізноманітніші – від незрозумілості матеріалу, до впевненості, що німецька їм не «по зубам». В таких ситуаціях батькам варто проявити наполегливість та спонукати дітей до виконання домашнього завдання. Але діяти дуже делікатно, щоб дитина відчула підтримку та розуміння.

Рекомендації для батьків та вчителів

Німецька мова має досить складну граматику через що дітям не завжди вдається відразу її зрозуміти. Особливо тяжко йде вивчення, якщо немає недостатньої мотивації та зацікавленості. Але цю ситуацію можуть виправити самі батьки та вчителі чи репетитори. Ось кілька рекомендацій:

  1. Запровадження «щоденника успіху». Це може бути звичайний зошит, в якому треба відмічати досягнення та прогрес дитини у навчанні. Так у школяра буде наочний приклад того, що його старання приносять результат.
  2. Регулярний перегляд та повторення матеріалу. Періодично треба інформацію повторювати та переглядати. Так вона краще запам’ятається і в ситуаціях, коли доцільно буде її застосувати, то використовуватися вона буде вже автоматично.
  3. Підтримка дитини у вивченні фраз та слів. Батьки можуть допомогти вчити незнайомі вирази, промовляючи їх разом з дитиною, а також перевіряти чи вибудовувати асоціації для їх кращого запам’ятовування, наприклад, розклеювати стікери по дому з назвами предметів на німецькій мові.

Проте цих порад може бути замало. Тож треба роздивитися методи, які стануть корисними для самих школярів.

Підготовлено за підтримки онлайн-школи BukiSchool: https://bukischool.com.ua/tutors/nimecka-mova/school-program

Рекомендації по підготовці домашнього завдання для дітей

Допоможуть налаштувати школяра на навчання наступні практичні поради:

  1. Встановлення цілі та створення розкладу. Мета може бути будь-якою: вивчити 100 слів за неділю, перекласти текст чи написати невеликий твір, почати вільно говорити тощо. Розклад допоможе систематизувати та організувати заняття.
  2. Ефективне використання підручників та сучасних технологій. Важливо донести дитині, де вона може знайти відповіді на свої питання, пояснити незрозумілі моменти. Перш за все це підручник, де структуровано і послідовно подається інформація, яка використовується в процесі навчання. Допоможуть також різні інтернет-ресурси(сайти, YouTube, TikTok тощо), де можна знайти більше інформації чи пояснення.
  3. Використання додаткових джерел. Наприклад, це можуть бути мобільні додатки. Фільми та серіали на німецькій мові, спікінг клаби чи спілкування з носіями мови в соцмережах чи додатках.

Нестандартний підхід допоможе розбудити в дитині інтерес до вивчення німецької мови, що в свою чергу, скоріше принесе задовільний результат.

Допомога дітям з д/з

Деякі домашні завдання з німецької мови, школярі вважають складними, через що намагаються їх уникнути або отримують стрес, якщо спроби їх виконати не приносять результату. В таких випадках їм особливо потрібна допомога батьків. Ось кілька порад:

  1. Використовуйте питання для уточнення і допоможіть зрозуміти завдання. Часто саме слабке розуміння, що треба робити, приводить до того, що дитина губиться і вважає завдання складним для себе.
  2. Використовуйте прості техніки виконання складних завдань. Найперша – розбити задачу на етапи і починати їх поступово виконувати, від найпростішого та найбільш зрозумілого. Ще допоможе спосіб аналогій. Пошукайте в підручнику чи інтернеті схожі завдання та розв’язок, щоб розібратися як виконати та досягти результату. Наочний приклад допоможе швидко зорієнтуватися.
  3. Зверніться за допомогою до фахівця. Якщо не вдається разом розібратися з завданням і це повторюється неодноразово, то треба звернутися до репетитора німецької мови. Він пояснить незрозумілий матеріал, допоможе надолужити інші пропущені теми та підтягнути рівень знань.

Варто відзначити, що допомога дітям повинна надаватися систематично і чим раніше батьки помітять складнощі в виконанні домашніх завдань та запропонують підтримку, тим легше учню буде включитися в роботу и працювати на заняттях більш старанно.

Як розвинути в дітях мотивацію

Вмовляння та обговорення перспектив в майбутньому, для реалізації яких важливе знання німецької мови, зазвичай не приносять результату. Щоб пробудити мотивацію в дитини, вчитель повинен проявити креатив:

  1. Підбирати цікаві вправи. В інтернеті можна знайти безліч завдань в інтерактивній формі, чи створити їх самим. Наприклад, обирати для аудіювання не стандартні ролики, а відрізки з пісень, а вивчати граматику можна по діалогам з улюблених серіалів чи мультфільмів.
  2. Організовувати конкурси з німецької мови між учнями чи групами з кількох школярів. Здорова конкуренція розвиває в дітях бажання дізнатися більше корисного матеріалу, щоб обійти суперника.
  3. Використовувати ігровий підхід. В ігровому форматі дітям цікавіше і легше засвоїти новий матеріал, що може пробудити в них інтерес до навчання.

Також треба створити сприятливу атмосферу для розвитку мовленнєвих навичок. Це може бути спілкування з носіями мови (можна знайти репетитора-німця) чи застосування німецької в повсякденному житті (вимагайте, щоб дитина зверталася до вас іноземною), якщо є можливість —  підберіть їй мовний табір на канікули тощо. Нарешті треба усвідомити, що зацікавлення дитини вивченням німецької мови потребує всебічного підходу та зусиль не лише вчителів у школі, а й батьків. Співпраця та взаємна підтримка прагнень одне одного мотивувати дитину, використання нестандартних підходів до навчання і виконання домашнього завдання, а також щира зацікавленість в досягненнях учня – все це, зрештою, дасть бажаний результат.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button