Суспільство

Дослідити Корюківську трагедію допоможе міжнародний проєкт — історик

Дослідження Корюківської трагедії, що сталася на Чернігівщині в березні 1943 року, стартувало в межах масштабного міжнародного проєкту, започаткованого МЗС Федеративної Республіки Німеччина.

Про це повідомила молодший науковий співробітник відділу державного терору радянської доби Інституту історії України Національної академії наук Олена Лисенко.

«Цього року Міністерством закордонних справ Німеччини був розпочатий проєкт, у межах якого міжнародна група дослідників, до якої входять німецькі, угорські й українські колеги, займається вивченням деталей Корюківської трагедії. Результатом цієї роботи має стати книга, до якої увійдуть як наукові дослідження, так і документальні матеріали, що будуть зібрані в архівах трьох країн», — зазначила науковець.

За її словами, українську сторону в проєкті представляють вона та ще двоє знаних істориків. Група працює з кримінальними справами щодо поліцейських, колаборантів, вояків з батальйону поліції безпеки та СД, що брали участь у знищенні Корюківки.

«Ми займаємося реконструкцією всіх подій від початку окупації Корюківки 5 вересня 1941 року до фізичного знищення міста 9 березня 1943 року», — сказала Лисенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові невдовзі закриють фонтани

Вона уточнила, що проєкт стартував наприкінці липня, і дослідники лише «на самому початку шляху».

Лисенко додала, що деякими аспектами розпочатих досліджень цікавиться федеральний президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр. Для ознайомлення з ними з Гайдельберзького університету Рупрехта-Карла в Україну приїхала куратор проєкту Таня Пентер.

Як повідомлялося, 6 жовтня президент ФРН відвідав місто Корюківку Чернігівської області, де вшанував пам’ять жертв Корюківської трагедії, ознайомився з експозицією місцевого історичного музею та поспілкувався з молоддю та педагогами у Корюківській ЗОШ№1.

У Корюківці 1, 2 та 9 березня 1943 року нацисти вбили всіх жителів (близько 7 тис. осіб), а саме містечко спалили. У матеріалах Нюрнберзького процесу цю трагедію визначено як наймасовіше знищення місцевого населення на окупованих територіях за весь період Другої світової війни. Більшість убитих тоді корюківчан — діти, жінки та люди похилого віку.

Каральну акцію гітлерівці провели у відповідь на знищення партизанами німецького гарнізону, що дислокувався в Корюківці.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Укрінформ

Ще статті по темі

Back to top button