Суспільство

Двоє дівчат стали спасінням для матері загиблого в АТО бійця

Тетяна Науменко проживає в селищі Холми Чернігівського району. Думка взяти дітей під опіку з’явилася в жінки після загибелі в 2015 році в зоні АТО єдиного сина, 26-річного Олега Науменка, та смерті чоловіка.

Відтак жінка стала прийомною мамою для двох дівчаток, двох Анастасій. Вони стали її порятунком від горя і самотності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перша патронатна сім’я в області з’явилася на Варвинщині

«І собі помогла, і дівчатам помагаю», – розповідає жінка.

Старша, 15-річна Настя, разом із Тетяною вже 4 роки, а менша, 6-річна Настя, в родині трохи більше року. Тетяні запропонували взяти цю дівчинку. Разом з Анастасією вони з’їздили на неї подивилися, а потім Настя-старша сказала прийомній мамі: ми її беремо.

Тетяна Науменко розповідає, що рішення взяти дітей на виховання односельці сприйняли неоднозначно – і підтримували, і засуджували.

«Просто треба опинитися в такій ситуації, якщо залишаєшся в домі сам…», — пояснює Тетяна, не звертаючи уваги на осуд.

На запитання, чи виникали труднощі, адже діти вже дорослі – зі своїми звичками і характерами, – жінка відповідає, що важко не було. Окрім того, відчутну допомогу надає держава. І матеріальну, і психологічну – навчання та супровід відповідних служб.

«Дітей просто треба любити і жити їхнім, дитячим, життям і все. Дорослому треба підлаштовуватися під дитину, знаходити спільну мову, тому що, якщо будеш за своїми правилами жити та привчати дітей до них, нічого не вийде», — ділиться секретом прийомна мама.

По поради до неї звертаються такі ж, як Тетяна, жінки, які також втратили своїх дітей на війні. Головне, зазначає Тетяна, щоб серце відчуло, що ти до цього готовий, інакше нічого не вийде.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button