Суспільство

«Джинсова кімната» і зустріч послів G7: як живе Кіптівська ОТГ

Кіптівська сільська об’єднана територіальна громада створена однією з перших на Чернігівщині і сьогодні демонструє приклад динамічного розвитку в регіоні. Вона об’єднала шість сільських рад, де проживають до 4 тисяч осіб, водночас за багатьма показниками є однією з успішних не тільки в області.

Голова Кіптівської ОТГ Володимир Кучма називає децентралізацію однією з найбільш результативних реформ в Україні і не безпідставно, адже мешканці громади вже сьогодні відчувають покращення якості свого життя.

Якісні зміни – від доріг до культури

Зміни в житті мешканців Кіптів та інших населених пунктів громади відбулися в різних сферах, навіть тих, що традиційно фінансувалися за залишковим принципом. А загалом у громаді упродовж трьох років покращилася інфраструктура, триває оновлення освітніх закладів, підвищення якості адміністративних послуг на селі, ремонтують дороги і відновлюють освітлення.

Кіпті розташовані на трасі Київ – Чернігів, що є автошляхом державного значення, а тому утримується «Чернігівським облавтодором». Хоча в окремих випадках громада також долучається до ремонтів доріг, беручи левову частку витрат на себе. Володимир Кучма зазначає, що на ремонт доріг щороку громада виділяє 1 млн грн, і це є значною сумою, порівняно з часом до об’єднання. Водночас дбають у громаді і про відновлення вуличного освітлення, особливо в селах ОТГ.

Завдяки збільшеному бюджету громада може дозволити собі розвивати культуру та дозвілля. Яскравий приклад оновлення – Прогресівський будинок культури. Приміщення майбутнього культурного центру громаді дісталося в спадок від сільськогосподарського інституту, і воно вкрай потребувало капітального ремонту: без опалення, з дірявим дахом. Проте сьогодні – це сучасний заклад культури, який не завжди можна побачити навіть у селищах і містечках Чернігівщини.

Начальник відділу культури, сім’ї, молоді та спорту Кіптівської ОТГ Ірина Дубик демонструє фото, який вигляд мав будинок культури до і після ремонту.48918852_332430347578467_2715677541741363200_n

За два роки на ремонтні роботи витрачено майже 3 млн грн із бюджету громади – відремонтовано дах і приміщення, зроблено енергоощадне опалення, замінено вікна, двері. Тепер у місцевому будинку культури працює бібліотека, відкрився молодіжний простір і навіть з’явилася так звана джинсова кімната, оздоблена на свій смак місцевою молоддю. Там проходять репетиції відомого в області рок-колективу «Сила сталі» і зустрічі, дискусії та різноманітні тематичні заходи.48383172_318831205638482_7262182831541977088_n

Не забувають у Кіптівській громаді і про представників старшого віку, адже вони потребують уваги та підтримки. Для них організовують посиденьки із чаюванням і душевним спілкуванням. Для розвитку культурних ініціатив у громаді має значення і той факт, що Ірина Дубик бере участь у міжнародних проектах, вивчаючи досвід сусідів (насамперед Польщі) щодо розвитку культури, посилення участі громадян у прийнятті рішень, проведення громадських обговорень.

Родини з дітьми мають підтримку

Кіптівська ОТГ однією з перших в Україні започаткувала соціальну допомогу від громади для родин із новонародженими дітьми. Наприкінці 2016 року депутати Кіптівської сільської ради за ініціативою голови Володимира Кучми схвали програму підтримки народжуваності в громаді на 2017–2019 роки.

За словами секретаря Кіптівської сільської ради Віти Кучми, цього року допомогу в сумі 20 тис. грн отримали 16 родин, торік – 7. Важливо, що для отримання допомоги від громади родина подає мінімальний пакет документів, водночас є обов’язкова умова: кошти від громади мають бути витрачені батьками виключно на потреби малюка.

«Родини з новонародженими задоволені. Позитивні відгуки і вдячність за таке рішення, адже з народженням дитини стільки всього батькам потрібно придбати», – розповідає Віта Кучма.48391134_368644500368332_2502591647112495104_n

Одними з перших отримали допомогу від Кіптівської громади подружжя Івашків: Наталія і В’ячеслав та їхній первісток Микола, які проживають на території Кіптівської ОТГ – у селі Новий Шлях. Наталія з чоловіком – працівники державного підприємства «Чайка», філія «Чемер», вона працювала у бухгалтерії (нині – жінка у відпустці з догляду за дитиною), чоловік – провідний інженер.

«Це добре, що в громаді є така допомога, – говорить Наталія Івашко. – Вона важлива, адже з народженням дитини необхідні і ліжечко, і візок, і різноманітні засоби догляду».

Саме на це молода родина й витратила отримані кошти. Молода жінка вважає, що в Кіптівській громаді є всі умови для молодих родин – і робота, і підтримка народжуваності.

Секрети успіху

48406877_1699020586911498_219363749541183488_nВолодимир Кучма переконаний, що зміни в громаді можливі завдяки спільній роботі однодумців. І завдяки цьому ситуація у Кіптях – показова для інших ОТГ області і не тільки. Серед вагомих проектів за три роки Володимир Кучма називає створення спільно із міжнародними партнерами сучасного Центру адміністративних послуг, що надає майже 100 послуг (і це у сільській місцевості!), капітально відремонтований дитсадок у с. Прогрес і модернізоване приміщення дитячого садка у с. Новий Шлях, сучасну амбулаторію сімейної медицини тощо.

У листопаді громаду відвідав Президент України Петро Порошенко, а влітку цього року почесними гостями в Кіптях були посли країн Великої сімки (G7).

«У нас зараз є умови, щоб гідно і послів приймати, і Президента», – поділився Володимир Кучма.

До речі, відремонтований будинок культури у Кіптях, де роботи ще тривають, обіцяє бути ще більш ошатним, аніж у Прогресі, зокрема, там сцена дозволятиме виступи колективів національного рівня.

Володимир Кучма наголошує, що децентралізація дала значний поштовх до розвитку сільських територій. Водночас, ті населені пункти, що не приєдналися, продовжують втрачати кошти, які можна було б спрямувати на розвиток місцевої інфраструктури. Приміром, с. Чемер Козелецького району, яке не приєдналося до Кіптівської ОТГ, із 2015 року вже недоотримало близько 7 млн грн.

А загалом бюджет громади після об’єднання зріс понад утричі – до 30 млн грн за підсумками 2018 року. За час діяльності ОТГ у її розвиток та інфраструктурні проекти вкладено понад 25 млн грн.

Між тим, основним секретом успіху Володимир Кучма вважає свою команду. «Секрет успіху – у командній роботі, всі працюють на результат», – наголошує керівник громади і веде за собою інших.48369877_749546195402432_7018387169127432192_n

Довідка: Кіптівська об’єднана територіальна громада утворилася у 2015 році. До її складу увійшли шість сільських рад Козелецького району Чернігівської області, які об’єднали 12 сіл. Адміністративний центр – с. Кіпті. Кількість населення громади налічує до 4 тисяч чоловік. Загальна площа земель на території громади становить 29,5 тис. га, включно з 20,7 тис. га земель сільськогосподарського призначення. 

Ірина Синельник

Ще статті по темі

Back to top button