Суспільство

Екскурс в історію: звідки взялися Масани

Масани – один із наймолодших районів міста. І більшість його юних мешканців, можливо, навіть і не підозрює, що колись Масани були селом у передмісті Чернігова, а вже згодом були приєднані до меж міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Село для релаксу: на Чернігівщині існує своя маленька Швейцарія (Фото)

Сергій Горобець, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області розповів, що перша письмова згадка про Масани датується 1638 роком. Згадується село в подимній книзі. Виник же населений пункт перед 1638 р.

Це був період, коли нашими краями володіла Польща. Тому, аби було кому обороняти ці землі у протистоянні з Росією, намагалися залюднити край. Таким чином, неподалік Чернігова виникають села або заново заселяються після часів Давньої Русі.  Практично вся околиця міста була заселена у цей час – 1620 – початок 1630 років.

Що стосується назви села, то версій небагато. Одна з най вірогідніших, що назва походить від засновника Масанів на прізвище Масан. Однак історії діячі з таким прізвищем не відомі.

Проте, зазначає Сергій Горобець, в історичних документах є згадка 1660 і 1666 років про чернігівського бурмістра, діяча тодішньої чернігівської ратуші (міськрада. – Ред.) Іллю Юрійовича Масановця. Тож науковці припускають, що був такий Ілля Масан, який заснував село Масани, а вже його син став називатися Масановець.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button