Суспільство

Епідемія кору: медики б’ють на сполох – через незадовільний стан вакцинації діти Чернігівщини ризикують не піти до школи

14 вересня у Чернігові, у приміщенні ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» відбувся брифінг стосовно проведення на Чернігівщині catch-up («наздоганяючої») кампанії з вакцинації проти кору вакциною КПК.
Мета брифінгу – оприлюднити стан виконання в області «наздоганяючої» кампанії з вакцинації проти кору, що започаткована на державному рівні 17 липня 2023 року, висвітлити причини відставання регіону за показниками роботи, що проводиться.

З настанням осіннього періоду зростає вірогідність поширення респіраторних захворювань, зокрема, кору – підступної хвороби з важким перебігом та непередбачуваними для організму наслідками. Поширення кору може відбуватися у формі епідемії, коли у великій кількості дітей діагностується ця інфекція. Як свідчить досвід минулих років, високий пік захворюваності в Чернігівській області припав на 2017-2019 роки, коли захворіло близько 3 тисяч громадян (60% з яких діти). Смертельних випадків не фіксувалося. І це завдяки тому, що у 2014-2015 роках проведено масову вакцинацію проти кору, процент щеплення проти кору в регіоні становив 80-90%. Тому належна вакцинація під час проведення catch-up-кампанії здатна убезпечити дітей від захворювання та дасть можливість пройти осінньо-весняний період 2023-2024 років без особливих проблем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівщина – серед лідерів із захворювання на ботулізм

Втім, епідемія коронавірусної інфекції та військові дії не дали можливість провести планові щеплення згідно з Національним календарем профілактичних щеплень. Надолужити цю роботу і покликана «наздоганяюча» кампанія, за показниками якої Чернігівщина посідає останнє місце в Україні.

«Протягом кампанії в нашому регіоні необхідно вакцинувати 11 696 дітей у 102 пунктах щеплень. Станом на 14 вересня там проведено 2862 щеплення (24% від запланованих показників). А це не сформує колективного імунітету, який мінімізує всі ризики від поширення хвороби, – зазначив генеральний директор ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ України» Олександр Чепурний, – у зону ризику потрапляють невакциновані діти, адже з 10 невакцинованих дітей, що контактували із хворим, 9 захворіють. Якщо дитина старша за 6 років, не отримувала жодної дози щеплень, їй необхідно зробити 2 щеплення з інтервалом, не менше, ніж в 1 місяць. Тому звертаюся, перш за все, до батьків : Чернігівщина – на порозі епідемії кору! Зверніться до сімейного лікаря або педіатра, з’ясуйте імунний статус своєї дитини і якщо є якісь сумніви, вакцинуйте її».

Зважаючи на таку ситуацію, Олександр Чепурний, як головний державний санітарний лікар Чернігівської області, одним з перших в Україні підписав постанову, згідно з якою вводяться обмеження на відвідування організованих колективів тим дітям, які з тих чи інших причин не отримали відповідних щеплень проти кору. Постанова базується на низці законодавчих документів, зокрема, на ст.15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб».

«Постанова направлена органам місцевого самоврядування. Її мета – захистити здоров’я дітей, яке ми можемо забезпечити наявністю максимального імунного прошарку. Але вона не прописує пряму заборону відвідування організованих дитячих колективів, вона прописує порядок дій відповідно до діючого законодавства – що має робити лікувальна мережа при роботі із дітьми, з батьками, які отримують довідки для відвідування школи і що мають робити заклади освіти, маючи контингент нещеплених дітей. Ми не можемо допустити, щоб такий навчальний заклад закрився», – наголосив Олександр Чепурний.

Довідково: Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, в Україні вакцинація проти кору здійснюється вакциною КПК ( кір, паротит, краснуха) у два етапи – дітям у віці 12 місяців та у 6 років.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button