Суспільство

Філософія життя і європейські погляди Ірини Соломахи

Талановиті люди – талановиті у всьому. Вони не просто змінюють світ на краще, а й надихають на грандіозні звершення інших. Успішними не народжуються, ними стають – завдяки наполегливій роботі над собою і чіткому курсу на перемогу. Яскравою представницею когорти успішних жінок Чернігівщини є відома чернігівська політична і громадська діячка, голова міського осередку політичної партії «Європейська солідарність» Ірина Соломаха.

Про життєві пріоритети, секрети успішності і актуальні проблеми чернігівського сьогодення – далі в інтерв’ю.

Пані Ірино, ви ділова і дуже зайнята жінка, багато часу приділяєте роботі. Чи залишається час для рідних?

Родина для мене – це пріоритет номер один. Це найважливіше, що тільки може бути у всесвіті. Якщо рідні здорові, в доброму гуморі і задоволені життям, тоді щаслива і я. Всі ми багато часу приділяємо роботі, але якщо в домі немає гармонії, чи біда в когось із рідних, тоді всі робочі думки деформуються. Тоді ми думаємо про те як допомогти близьким. Не можуть родинні цінності бути чимось паралельно існуючим. Це головне в житті людини.

У вашому арсеналі чимало керівних посад. Ви були помічником народного депутата, працювали в Чернігівській міськраді і в керівництві облдержадміністрації. Тому про менеджмент знаєте не з чуток. Яким має бути справжній керівник?

Будь-який менеджер передовсім має бути внутрішньо спокійним. Якщо не бачити людей зсередини і ставити їм лише робочі задачі – це неправильно. Треба психологічно відчувати підлеглих. Всі люди повинні мати свій особистий час. Поганий менеджмент, коли змушують працювати в позаробочий час. Звичайно, бувають ситуації, коли треба працювати і 24 години на добу. Але це лише іноді. Гарний менеджмент, коли людина ефективно працює в свій робочий час, результативно все виконує, планує завтрашній день і спокійно йде до родини. Також важливо, щоб керівник був розуміючим адекватним партнером по роботі, але аж ніяк не другом. Дружні стосунки в осі координат «керівник-підлеглий» явище негативне і деструктивне.

Які, на вашу думку, основні проблеми на Чернігівщині?

Працевлаштування. Дуже багато безробітних. А це значить, що родини не мають фінансових перспектив. Через це бояться народжувати дітей, не можуть собі дозволити нормально харчуватися, сплачувати за комунальні послуги, не мають належного соціального захисту. Чернігівці в цьому не винні. Людей загнали в такі умови. Проблема номер один – працевлаштування і створення нових робочих місць. Це зарядить всі інші сфери. Друга проблема – це здоров’я. Наслідки Чорнобильської катастрофи жахливі. Чернігівська область входить до трійки лідерів в антирейтингу України за кількістю онкохворих. Хоча зараз актуальна проблема коронавірус, але онкологія – це проблема номер один для нашої області. Надто мало уваги цьому приділяється. Людям потрібна реальна допомога. Щоб врятувати життя онкохворим діткам люди по копійці збирають кошти. І цим має займатися не стільки місто чи область, а держава. І обов’язково має долучатися світове співтовариство. Наслідки Чорнобиля проблема не лише України. Держави, які пережили такі страшні катастрофи, мають бути підтримані міжнародними фондами. Здоров’я – це найцінніший скарб, який треба свято оберігати. Також є проблемою недооціненість центральною владою перспектив нашого регіону. Наш обласний центр знаходиться по сусідству із столицею. Чернігів насправді унікальне і комфортне місто. В області немає потужних виробництв, адже ми маємо аграрну спрямованість. І це не є мінусом, а навпаки плюсом. Немає підприємств, які забруднюють повітря і довкілля небезпечними хімічними викидами і автоматично роблячи життя токсичним. Чисте повітря, прозорі ріки, мальовнича природа – це неабиякий інвестиційний продукт. І все це поряд із столицею. Можна розвантажити столицю. Наприклад, частину людей переселити в Чернігів. Житло в Чернігові суттєво дешевше. Пустити швидкісні поїзди і дати людям можливість жити в комфортних екологічних умовах.

Чи змінилися світоглядні електоральні думки у чернігівців за останній рік?

Однозначно. Люди прекрасно розуміють, що відбувається в країні. Адже найефективніший індикатор – покращення чи погіршення власного життя. За цей рік чернігівці стали набагато бідніші, менш соціально захищені. І не варто все валити на коронавірус. Весь світ в пандемії, але хіба весь світ в такій економічній прірві як Україна?

Ви успішна ділова жінка. Поділяться своїми секретами правильного динамічного життя.

  1. Бути щасливою. Це ключовий момент будь-якої успішності. Вмійте любите себе. І важливо розуміти, що насправді щастя в дрібницях. Магія ранку, розминка, спілкування з рідними, можливість неквапливо випити чашку чаю з коханою людиною. Це і є справжнє щастя.
  2. Завжди залишайтеся собою. Не розмінюйтеся. У Макаревича є прекрасна пісня зі словами «не стоит прогибаться под изменчивый мир, пусть лучше он прогнется под нас».
  3. Приділяйте значну увагу духовному розвитку. Слухайте улюблену музику, читайте якісну літературу, приділяйте час фізичним навантаженням. Особисто я займаюся йогою і правильне дихання суттєво допомагає мені впевнено триматися в стресових ситуаціях.
  4. Таймінг. Плануйте дні, тижні, місяці в спеціально відведеному для цього блокноті. Це і дуже зручно, і дуже ефективно.
  5. Висипайтеся. Здоровий повноцінний сон – дуже важливий елемент нашого життя.

Ви очолюєте міський чернігівський осередок партії «Європейська солідарність». Чому саме ця партія?

У мене навіть не виникало питань чи сумнівів щодо партії. Все чітко зрозуміло. Поясню на прикладі. Я люблю мандрувати. І коли бувала в Дрездені, Кракові, Відні, то бачила багато усміхнених облич. Ці люди щасливі. Це основна характеристика європейського рівня життя. Вони живуть комфортним життям. Приємно зустрічати людей похилого віку, які йдуть вулицею і посміхаються. У Чернігові, на жаль, дуже рідко можна побачити таку картину. Погляньте на людей. Які в них сумні очі… Тому я і підтримую політичну силу, яка європейські цінності, щастя і комфортне життя людей ставить на перше місце.

*Актуально

Ще статті по темі

Back to top button