Суспільство

Фінансова ізоляція: для прикордонних громад Чернігівщини не дають кредитів і фермерських дотацій

Фермери Чернігівщини, які обробляють від 1 до 120 га сільськогосподарських угідь або які утримують від 3 до 100 корів, можуть отримати безповоротну фінансову допомогу. Така новина була поширена на державних сайтах і неабияк порадувала сіверських агровиробників.

Та з’ясувалося, що не все так просто і гладко, як видавалося.

Передбачається, що бюджетна субсидія в розмірі 3100 гривень виплачуватиметься за один гектар оброблюваних земель сільськогосподарського призначення, але не більше як 372 тисячі гривень для одного отримувача. На кожну корову, що перебуває у власності, що ідентифікована та зареєстрована, відповідно до законодавства, станом на дату подання заявки, передбачена спеціальна бюджетна дотація — 5300 гривень. Водночас також наявне обмеження — 530 тисяч.

У наш нелегкий час це неабияка підтримка, але схоже, вона не для всіх. За примхою долі, обділені якраз ті, кому нині найважче – прикордонні громади області, які фактично щоденно обстрілюють вороги. Тож вони – в переліку тих громад, де ведуться бойові дії. Із цією проблемою до нашої редакції звернулися жителі Сновська.

Що є проблема з виплатою дотацій агровиробникам у громадах, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій, нам підтвердив Андрій Подорван, радник голови Чернігівської ОВА.

«У п.6 абзац 5 Постанови КМУ від 16.08.2022 №918 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам та іншим виробникам сільськогосподарської продукції» зазначено, що заявка на отримання бюджетних коштів подається через особистий електронний кабінет до Державного аграрного реєстру отримувачами, які станом на дату подання заявки зареєстровані, але фактично не перебувають і не провадять свою господарську діяльність на тимчасово окупованій території України (Автономна Республіка Крим та м. Севастополь) або на територіях, які включені до переліку громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), затвердженого Мінреінтеграції.

Відповідно до наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 17.08.2022 №188 «Про внесення змін до наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 25 квітня 2022 року №75», до переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій, увійшли Корюківська, Сновська, Новгород-Сіверська, Семенівська та Городнянська громади», – зазначив Андрій Подорван.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сорочка, в якій бабуся виходила заміж: сімейна реліквія родини з Чернігівщини (Фото)

Натомість голова Корюківської громади Ратан Ахмедов зазначає, що проблема полягає не тільки в неможливості отримання дотацій на землю та корів, вона суттєво більша.

«Проблемно почати будівництво, отримати державні гранти на розвиток бізнесу, не можна отримати дозвіл, аби приписатися, виписатися, до того ж, не працюють реєстри. У нас не дають будь-які кредити. Банк сказав, що у вас війна, ведуться бойові дії, позичальника можуть вбити, тож про жодні кредити не може йтися. Держава за таким самим принципом не дає грантів, бо купиш корів, а їх можуть постріляти. Реєстри не працюють, бо до Корюківки чи Семенівки може прийти москаль і вкраде реєстр. І тому виникає низка проблем», – у коментарі для ЧЕline зазначив Ратан Ахмедов, голова Корюківської громади.

За його словами, така ситуація навіть призводить до невиконання доручення уряду, щоб держава відмовлялася від газу і переходила на альтернативні види опалення, адже будувати нові інфраструктурні об’єкти немає можливості.

«Нині ми не можемо побудувати котельню, бо не маємо права будувати без дозволу на будівництво. А дозвіл на будівництво отримати не можна, бо реєстр закритий через те, що ведуться активні бойові дії.

Ми написали звернення і до профільного міністерства, і до державного підприємства «Дія». Знаю, що мій колега з Семенівки звертався до Приватбанку. До речі, також ситуація: банк не кредитує, відповідно, не отримує доходу, тому закриває відділення, бо воно неприбуткове. А кредитувати не може, бо воєнні дії. Коло замкнулося», – розповідає Ратан Ахмедов. 

У свою чергу, радник голови Чернігівської ОВА Андрій Подорван запевнив, що наразі питання намагаються зрушити з мертвої точки – відбуваються консультації з профільним міністерством, як можна допомогти людям. Також він запевнив, що в ОВА розуміють, що агровиробникам потрібні дотації.

«Вихід – ухвалювати не повсюдні рішення, а індивідуальні. Якщо розглядати, наприклад, Донецьку область і прикордоння з Росією в нас – то це різні ситуації. У нас не класичні бойові дії, а періодичні обстріли території, які, на щастя, не мають навіть схожості з тим, що відбувається на Донецькому напрямку. Тому повсюдно писати всіх під одну копірку – це неправильно», – переконаний голова Корюківської громади.

Він також підтвердив, що Чернігівська ОВА дійсно шукає шляхів вирішення виниклої ситуації.

«ОВА, як і ми, сформулювала своє бачення, надіслала своє звернення до Мінрегіону. При чому це було дуже оперативно, але все залишається, як є. Державі треба вирішити: або в прикордонні люди живуть, працюють і народжують дітей і проказують, що тут Україна, або відселяються у віддаленіші території. Бо ситуація нині така, що фермери в наших селах не можуть отримати допомогу, а бізнесмени – дотацію на розвиток бізнесу», зауважив Ратан Ахмедов.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалася Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button