Суспільство

Фінансувати медзаклади вторинної ланки будуть по-новому

Нова система фінансування медзакладів вторинної ланки стартує з першого квітня. Процес контрактування почнеться вже з 5 лютого.

За розрахунками НСЗУ, понад 90% закладів охорони області отримуватимуть фінансування на рівні нинішнього або й більше. Адже вони готові забезпечити дотримання умов надання конкретних медичних послуг та їх обсяг. При цьому за особливим, підвищеним, тарифом у поточному році оплачуватимуться пріоритетні напрямки: лікування інфарктів та інсультів, пологи та неонатальна допомога, діагностика онкозахворювань на ранніх стадіях.

Проте є в області і медустанови, у яких можуть бути проблеми із формуванням пакету послуг, щоб заключити контракт із НСЗУ. Зокрема, це заклади, які мають не лише суто медичне, а й соціальне навантаження. Оскільки такі проблеми мають місце не лише на Чернігівщині, вирішено шукати їх розв’язання спільними зусиллями, у тому числі й на рівні держави.

Як зазначила директор Департаменту комунікацій НСЗУ Тетяна Бойко, трансформація системи відбувається в інтересах пацієнта. Тому важливо, щоб він міг отримати максимальний доступ до медичних послуг як первинного рівня, так і спеціалізованих. А для того людина має укласти договір із сімейним чи дільничним лікарем та, у разі потреби, отримати електронне направлення до спеціаліста. Тільки у цьому випадку «гроші прийдуть за пацієнтом».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

По матеріалам Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій

з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Ще статті по темі

Back to top button