Суспільство

Готуй сани влітку: на Чернігівщині люди запасаються дровами на новий опалювальний сезон

Найтяжча зима за всю історію української незалежності – позаду. Не змерзли і вистояли. Звісно, що всі українці вірять у швидку нашу Перемогу. Між тим, життя навчило готуватися до різних викликів, серед них – і до нового сезону холодів без російського газу.

Торік у найтяжчий для Чернігівщини період багато людей, зокрема й чернігівці, просиділи в холоднечі без світла, централізованого водопостачання, опалення, а багато хто і без газу, коли ні чаю закип’ятити, ні їсти приготувати, ні зігрітися. Саме тоді багато хто зрозумів, яке то щастя – хата в селі, своя грубка та запас дров.

Нині багато українців сподіваються, що вже наступна зима буде мирною, але, як кажуть, готують сани влітку, тобто запасаються дровами.

«Працюємо, щоб на наступний рік у нас був запас палива на зиму. Уже навіть дрова частково заготовлені», – розповідає Роман Боюн, староста Бірківського старостинського округу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Людей знищували мільйонами: як поблажливі та нейтральні до росії українці накликали біду, – пояснення чернігівського історика

Андрій Сагайдак, гід у дику природу, засновник природничого центру «Міжрічинська пуща» та музею лісових промислів із Чернігівщини вважає ранню весну сприятливим часом для заготівлі дров.

«Саме зараз можна придбати деревину, що була заготовлена лісгоспами взимку і яка, відповідно, має меншу вологість, ніж зрубана в сезон вегетації та сокоруху.

Ще зараз є і гілки від зимової обрізки саду. І відходи з пилорами та дерев’яного будівництва, порубочні рештки з лісосік, хмиз від розчищання старих сінокосів – на дрова все згодиться.

Адже дров для опалення традиційної хати треба багато – на рік приблизно сім кубометрів, або, відповідно, 10 «складометрів».

Сезон опалення на Поліссі довгий – із вересня до кінця квітня. А ще дрова потрібні й у теплу пору – для приготування їжі в печі, готування надворі для худоби, для туристичних вогнищ, сушіння грибів, груш, лісових ягід.

Значно полегшують роботу сучасні пили. Важка і потужна бензинова – переважно для лісу. Електрична – для дров у дворі. Легка акумуляторна – для саду, будівництва та розчищання маршрутів.

І звісно, головні інструменти дроворуба – гостра сокира і важкий колун. А якщо й колун не справляється, сталеві клини і молот допоможуть розколоти будь-який «окоренок».

Готові дрова традиційно сушать і зберігають у стосах під стріхою. Або у спеціальних «дровітнях» – навісах зі щілинами у стінах, що добре продуваються вітром», – зазначає Андрій Сагайдак.

За його словами, заготовлені навесні дрова до нового сезону будуть цілком сухими. Вони не димітимуть, даватимуть менше сажі та будуть більш калорійними, ніж сира деревина осінньої заготівлі.

Фото – Андрій Сагайдак

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button