Суспільство

Грип: небезпека самолікування популярним препаратом

Вважається, що найефективніший препарат проти грипу – це «Таміфлю», з яким надії на одужання пов’язують ті, хто захворів на гострі респіраторні вірусні інфекції. Відтак, як свідчить міжнародна практика, лікування застудних захворювань потребує комплексної терапії, а згаданий препарат здатен допомогти в окремих випадках лише тим, кому лабораторно підтверджений діагноз «грип», і тільки за умови початку прийому протягом 48 годин після початку хвороби.

Про це повідомляє прес-служба Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ліки від грипу: чернігівці та лікарі оцінили січневий «ярмарок здоров’я» (Відео)

Утім, громадяни часто-густо звертаються до аптечних установ саме по «Таміфлю», що створює нездоровий ажіотаж навколо нього, і ті, хто в той чи інший спосіб придбав препарат і розпочав лікування без попередньої консультації з лікарем, можуть не лише не отримати бажаного ефекту, а й неабияк нашкодити своєму здоров’ю.

«Зазвичай у період загострення сезонних застудних вірусних захворювань саме «Таміфлю» вважається панацеєю для лікування грипу та запобігання можливим ускладненням, – розповідає заступник генерального директора КП «Ліки України» Чернігівської обласної ради Лариса Мартиненко. – Втім, хочу попередити громадян, що препарат озельтамівір (торгова марка «Таміфлю» виробництва Швейцарії) відпускається в аптечних установах виключно за рецептом лікаря. Мабуть, зайвим буде говорити, що призначити його може лише сімейний лікар або дільничний терапевт, який ухвалює рішення про лікування пацієнта саме «Таміфлю».

Нині в аптеках нашого підприємства налічується 160 упаковок цього препарату, 40 із них ми отримали днями. Зокрема, «Таміфлю» в наявності в аптеках №№ 99, 206, 191, в аптечних кіосках міських лікарень №№ 1,2,3. Зазначу, що вартість препарату доволі висока».

Інформації щодо наявності препарату «Таміфлю» у приватних аптеках немає.

Отже, медики наголошують: перш ніж розпочати терапію за допомогою «Таміфлю», необхідно уважно прочитати інструкцію до препарату та не займатися самолікуванням, адже «Таміфлю» має суттєві протипоказання та низку побічних ефектів. 

Ще статті по темі

Back to top button