Суспільство

Громада Чернігівщини, що постраждала від ворожої окупації, потребує сучасних книжок

Під час ворожого вторгнення в Іванівській громаді був повністю знищений будинок культури, на другому поверсі якого функціонував комунальний заклад «Іванівська публічна бібліотека». Відповідно, її теж немає. До повномасштабного вторгнення книжковий фонд закладу налічував до 13 тисяч різних книжок. Також було закуплено новенької літератури на 30 тисяч гривень. Кожну книжечку, а їх вдалося придбати майже три сотні, дбайливо вибирала в книгарні Оксана Копиш, директор КЗ «Іванівська публічна бібліотека». Орієнтувалася на смаки читачів, бо книжки не мають припадати пилом на полицях, їх повинні читати люди.

«Окрім того, зробили косметичний ремонт у бібліотеці, поміняли вікна, стелю. Все дуже гарно вийшло. Але сталося те, що сталося – все згоріло: і книжки, і приміщення, і комп’ютери…» – пояснила Оксана Копиш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грибники Чернігівщини хваляться врожаєм із «тихого полювання» (Фото)

Зрозуміло, що одразу після вигнання окупантів жителям громади було не до читання. У пріоритеті – питання виживання, відновлення житла, господарські турботи. Тож рік сім філій КЗ «Іванівської публічної бібліотеки» в селах простоювали. Але бібліотекарі не сиділи склавши руки, а займалися корисними справами – волонтерили, плели маскувальні сітки, збирали овочі та потрібні речі для наших захисників, виконували інші важливі та суспільно корисні завдання. На щастя, свою роботу заклади вже відновили.

«У наших бібліотечних філіях залишилася література, але вона була здебільшого російська. Ми її за цей рік списали. Вирішили, що нехай у нас по філіях буде не дуже багато літератури, але такої, що користується попитом, яку люди читають.

До речі, у нас також відбувалася акція «Ворожу літературу на макулатуру», але люди небагато книжок здали. Мабуть, не до цього було, займалися нагальними турботами, житло відновлювали», – сказала Оксана Копиш.

Вона не втрачає надії, що публічну бібліотеку в Іванівці таки відновлять. Бо відбудова зруйнованого будинку культури, в якому на другому поверсі розміщуватиметься книгозбірня, – серед планів. Щоправда, основне питання: коли це відбудеться? Бо нині інших проблем у громаді хоч греблю гати. Але рук ніхто не опускає.

«Нам дуже хочеться, щоб потроху маленькими кроками наша бібліотека наповнювалася книжками. Зокрема, нас підтримала літературою обласна бібліотека імені Русових, що в Чернігові.

Книжечки, які нам нададуть як допомогу, нині можемо передати по філіях. Потім, як відбудується бібліотека в Іванівці, назад забрати. А можливо, в нас з’явиться Центр надання культурних послуг, то там і бібліотека буде. Але це наразі плани.

Зараз долучаємося до різних конкурсів, подаємося на гранти. Щоправда, нас усюди запитують: «А де ваше приміщення?». І через це все гальмується…

Щоправда, одна наша сільська філія виграла конкурс, то їм поповнять фонд – від 80 до 130 книжок», – розповіла директор КЗ «Іванівська публічна бібліотека».

Сільські жителі люблять читати, тому насамперед потрібна дитяча література та художня, зокрема романи й детективи.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button