Суспільство

Громадськість Чернігова постала на захист пошкодженої будівлі колишньої дитячої стоматполіклініки

Заяви міської влади про знесення пошкодженого ворожими обстрілами приміщення колишньої дитячої стоматполіклініки не залишили громадськість байдужою. Ідеться про подальшу долю історичної будівлі на Княжій, 20. 

Депутатка Чернігівської обласної ради Галина Логвиненко розповіла, що якогось особливого стосунку до цієї будівлі немає, але керується принципом, що до історичних будівель чи їхніх залишків треба ставитися шанобливо. Тож і взялася захищати будівлю. 

«Мене збурили розмови про те, що її треба знести тазалишити лише підвал. Ця ситуація для мене незрозуміла», – зазначає Галина Логвиненко. 

Тож у Чернігові відбувся круглий стіл, присвячений цій проблемі. Зібралися приблизно три десятки чернігівціврізних поколінь і професій, яким небайдужа ця тематика. Це, зокрема, історики й інженери, працівники прокуратури та профільних управлінь ОДА, ініціативне студентство, громадські діячі та прості чернігівці, які хочуть зберегти історичну спадщину.

Усі гуртом напрацювали план дій, що не дозволить нікому свавільно розпоряджатися ласою ділянкою землі в центрі міста, безпідставно зруйнувавши придатну до відновлення пам’ятку.

Під час засідання виявилося, що знести будівлю не так і просто. Бо це порушення чинного законодавства. Історик Сергій Леп’явко пояснив, що процес зняття з обліку колишнього будинку Гліба Успенського як пам’ятки історії станом на зараз не завершено. Він завершується лише рішенням профільного Міністерства, і рішення цього наразі нема, на час воєнного стану це зробити неможливо. Тож поки що будинок захищений законом. До того ж днями Управління архітектури порушило питання встановлення цього будинку на облік ще й як архітектурної пам’ятки. Це підсилить його юридичну захищеність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Команда з Чернігівщини взяла участь у зимовому чемпіонаті України з легкоатлетичних метань

Окрім того, з’ясувалося, що будівля зовсім не настільки в жалюгідному стані, щоб потребувати знесення. За словами очевидців, інші будинки та споруди поблизу прильоту ворожої ракети у 2022 році постраждали суттєво більше. Але зрештою жоден із них не знесли.

Кандидат технічних наук Микола Корзаченко під час обговорення зауважив, що для знесення потрібно, щоб пошкодження перевищували 81%. Якщо цей показник нижчий, будинок вважається аварійним, але підлягає відновленню шляхом підсилення, заміни конструкцій тощо. 

«Але будинок просто залишили на два роки гнити під дощем, щоб природа завершила те, що не змогли зробити росіяни. Щоправда, кам’яниця вистояла. Якщо обійти будинок, очевидно, що ступінь руйнування значно нижчий, ніж нам говорять. Вибито шибки, злетіла частина даху, тріщин нема, перекосів нема. А фотографії, зроблені цього тижня всередині колишньої стоматології, які анонімне джерело надало нам, дають зрозуміти, що приблизно 2\3 приміщень узагалі потребують лише прибирання та косметичного ремонту», – розповіла Галина Логвиненко.

Представники Чернігівської обласної прокуратури,присутні на зустрічі, повідомили, що встановити, з ким укладено охоронний договір щодо будинку на Княжій, 20, наразі не вдалося. Свідоцтво на пам’ятку видане територіальній громаді міста, яка й має відповідати за її збереження. З оперативних даних відомо, що існує охоронний договір на цю пам’ятку, що укладається органом охорони культурної спадщини з власником або уповноваженим органом. Нібито цей договір укладався зі стоматполіклінікою. Але документів про те, на яких підставах використовувалася будівля (приміром, орендачи що), немає.

Учасники зустрічі домовилися в найближчому майбутньому підготувати звернення до Чернігівської міської ради з вимогою законсервувати будівлю та проханням активно шукати і залучати кошти на відбудову. А також зайнятися питанням надання будинку статусу архітектурної пам’ятки. Історики та мистецтвознавці готові підготувати історичну довідку, необхідну для цього. Підготовлене звернення з підписами учасників круглого столу завтра чи післязавтра передадуть до міської ради. 

Спілкувалась Ірина Осташко

Фото зі сторінки Галини Логвиненко

Ще статті по темі

Back to top button