Суспільство

Гутірка в Чернігові про Гідність і Свободу

19 листопада в студії «Мікрофони» Чернігівського обласного молодіжного центру відбулася гутірка з нагоди Дня Гідності і Свободи з представниками Українського інституту національної пам’яті.

«Варто нагадати про події Революції Гідності саме на Чернігівщині. Історію творять конкретні люди, кого ви можете згадати з активістів?» — так окреслила коло питань Вікторія КУСПЕКОВА, модератор, співробітниця Молодіжного центру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні – День Гідності та Свободи

«Епіцентр революційних подій звичайно був у Києві. Проте, чернігівський Євромайдан, виступи патріотів-активістів Чернігівщини відбувалися практично синхронно зі столицею. Спроба силового придушення народного й цілком законного волевиявлення, протесту проти дій режиму Януковича у Чернігові відбулася навіть раніше, 25 листопада 2013 року.

Хочу звернути особливу увагу на те, що перемога Революції Гідності захистила країну від внутрішнього ворога — наступаючого авторитаризму з брутальним порушенням прав і свобод громадян, суспільства в цілому. Вона створила умови для наступного успішного захисту від зовнішнього ворога — російського агресора. Згадаємо: 2 березня 2014 року Чернігівська обласна рада цілком слушно заявила про війну Російської Федерації проти України. Але ще сподівалася і закликала до мирного врегулювання… У той же день на Красній площі у Чернігові учасники віче — євромайданівці не тільки засудили збройну російську агресію проти нашої країни, а закликали всіх українців об’єднатися на захист територіальної цілісності держави. А потім наші співвітчизники пішли на фронт…» — наголосив Сергій БУТКО, регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області, розповідаючи про перебіг подій 2013-2014 років на Чернігівщині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівці не пам’ятають, коли в Україні відзначають День свободи та гідності (Відео)

 

«Євромайданівціни лише домоглися демонтажу антинародного режиму Януковича, але й першими виступили на захист держави, коли почалася російська збройна агресія. Колишній «афганець» Олег Міхнюк, уродженець с. Мала Дівиця Прилуцького району Чернігівської області,у Києві очолював восьму сотню самооборони Майдану. Це його вважають ініціатором запалення шин, аби протистояти озброєному «Беркуту». Це він опікувався охороною поранених євромайданівців у лікарнях, коли на них полювали силовики. Одним із перших пішов на війну навесні 2014-го і за кілька місяців загинув, прикриваючи від обстрілів товаришів. А Сергій Петраускас, уродженець м. Ічня Чернігівської області, пройшов і Помаранчеву революцію, і Революцію Гідності, ще в 2014-му опинився на передовій, учасник боїв за Луганський аеропорт, Авдіївку, на Світлодарськійдузі. Рік тому повернувся в Збройні сили. Загинув 22 лютого 2021 року під час ворожого обстрілу. Це лише деякі приклади героїзму чернігівців, які вже після перемоги Майдану зі зброю в руках захищали свободу й незалежність нашої держави, віддали за нас з вами найдорожче — власне життя», — розповів Сергій ГОРОБЕЦЬ, співробітник Північно-Східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук

Організатори: Чернігівський обласний молодіжний центр та чернігівське представництво Північно-Східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті.

Відеозапис гутірки можна подивитися за посиланням: http://surl.li/assqw

Сергій ЧЕРНЯКОВ

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button