Суспільство

Харчування у школах та дитсадках Чернігова подорожчає

Зміни у вартість послуг з харчування для школярів та вихованців дитячих садочків Чернігова анонсував начальник управління освіти Василь Білогура.

За його словами, вже прораховані нові тарифи. Так, вартість харчування у школах для дітей 1–4 класів планується підняти до 23,50 гривень. На сьогодні ціна – 18,50 гривень.

Тобто, зростання ціни становитиме 5 гривень або 27 %. Навантаження розподілиться пропорційно на батьків та міський бюджет.

Нагадаємо, у Чернігові батьки сплачують 60 % вартості харчування (сьогодні – 11,1 грн), а бюджет – 40 % (7,4 грн). Відповідно, цифри збільшаться до 14,1 грн для батьків (+3 грн) та 9,4 грн для бюджету (+2 грн).

В дитячих садочках цифри та пропорція інші. Ясельна група харчується нині на 23 гривні на день, а дошкільна – на 28 гривень. Очікується, що нові тарифи складатимуть 25 та 30 гривень відповідно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після 23-річчя сироти зможуть претендувати на житло позачергово

Збережеться пропорційна сплата за харчування. Як і зараз буде наступний розклад: міський бюджет покриває 25 % вартості, а батьки – 75 %.

За словами начальника управління освіти Василя Білогури, підняття ціни в дитсадках дасть можливість урізноманітнити меню та більше наповнити тарілку.

Керівниця комунального підприємства «Шкільне» Антоніна Радченко додала, що ціни на харчування у школах не переглядалися 2 роки і вже з вересня 2020 року КП працювало «у мінус».

– Підняття ціни дозволить тримати наповнення тарілки як і раніше в межах 70 % від харчової норми. Суттєво великої різниці не буде. Збережемо основну страву у тих самих обсягах – м’ясні, рибні, молочні страви. Додамо фруктів та більше буде молочних продуктів. Також там, де були чаї та напої – будуть і фруктові соки, – розповіла керівниця КП «Шкільне».

За її словами, на підприємство у цьому році збільшилося навантаження – через збільшення мінімальної зарплати для працівників та через закупівлю засобів індивідуального захисту для них – масок, рукавичок, окулярів.

Василь Білогура у свою чергу додав, що у багатьох обласних центрах міська влада взагалі відмовилася платити за харчування учнів 1-4 класів.

– Дніпро, Івано-Франківськ, Рівне, Тернопіль, Ужгород за нашою інформацією не фінансують. Лише пільгові категорії, – зазначив чиновник.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: 0462

Ще статті по темі

Back to top button