Суспільство

Хронічні «хвороби» «швидкої»

І хоч уряд держави та обласна влада декларують пріоритетним розвиток невідкладної та екстреної медичної допомоги населенню, швидка медична допомога продовжує відчувати гострий дефіцит фінансування.

А це, у свою чергу, негативно позначається на деяких аспектах роботи підрозділів Обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Так, у закладі ще й досі вирішується питання про введення в дію центральної оперативно-диспетчерської служби, до різних інстанцій надсилаються листи про виділення 8,6 мільйона гривень на технічне облаштування підрозділу. І це не єдина проблема, що гальмує ефективну роботу центру.

 «Ми продовжуємо відчувати гострий дефіцит лікарських кадрів, адже «швидка» ними забезпечена трохи більше, ніж на половину, – зазначає головний лікар закладу Ігор Даниленко.

– До нас йшли б люди, втім, забезпечення належних житлово-побутових умов і невисока заробітна плата не дають нам змоги це зробити. Хоча нині в області й проходять інтернатуру 14 молодих спеціалістів, немає гарантій, що вони працюватимуть у нас.

Крім того, більше половини нашого автомобільного парку вже втратили як моральний, так і технічний ресурс, що позначається на оперативності приїзду до пацієнтів.

Досягнення нормативу доїзду до пацієнтів сільської місцевості – 20 хвилин – можливе лише за рахунок переадресації неекстрених викликів на ФАПи та амбулаторії в селах, де вони залишилися. Загалом затримка виїздів здебільшого відбувається через відсутність на момент виклику вільних бригад».

Серед інших проблем Ігор Даниленко називає й такі: відсутній надійний радіозв’язок між бригадами та бригадами і центром через неможливість закупити радіостанції (мобільні ж пристрої закупати медикам заборонило профільне міністерство), немає коштів на медичну форму та забезпечення членів виїзних бригад захисним одягом і взуттям.

 «Єдине, з чим ми не маємо проблем, – це паливно-мастильні матеріали та медикаменти для невідкладної допомоги», – запевняє головний лікар.

Загалом за 9 місяців року працівники обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф здійснили 210 758 викликів, що на 6 681 виклик більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Ще статті по темі

Back to top button