Суспільство

«Хронічні хвороби» швидкої: «карета» та кадри

Щоденно бригади швидкої медичної допомоги Чернігівщини обслуговують майже 800 викликів, із яких четверта частина припадає на обласний центр.

Звісно, від того, наскільки швидко медики приїдуть до пацієнта, залежить його здоров’я , а іноді й життя.

А от оперативність прибуття за викликом у свою чергу напряму пов’язана з технічною готовністю спецавтомобілів, парк яких повинен оновлюватися якомога частіше. Але ж цього поки не відбувається.

«Третина наших автомобілів уже вичерпала свій технічний ресурс, — зазначає начальник управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації Петро Гармаш.

— І все через те, що ця техніка працює майже цілодобово. Якщо звичайний санітарний автомобіль за, наприклад, вісім років «пробігає» десь сто тисяч кілометрів, то автівки «швидкої» за цей же час – майже півмільйона. Звісно, вони поступово псуються і ремонтувати їх щоразу складніше.

Тому одне з головних завдань – оновлення парку, причому сучасною технікою. Нині за наявності сотні автомобілів ми відчуваємо потребу в 56 автомобілях «швидкої».

Не можна сказати, що ми взагалі не отримуємо їх, за останні п’ять років у нас з’явилися 16 авто, утім, це дуже мало. Вважаю, що лише Міністерство охорони здоров’я здатне покращити нинішню ситуацію».

Крім того, в обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф існує ще низка проблем, які потребують якомога швидшого вирішення, серед яких і кадрові питання.

«Якщо фельдшерами центр забезпечений повністю, то дефіцит лікарських кадрів ми відчуваємо постійно. А ще до нас часто-густо надходять скарги про несвоєчасне прибуття карет «швидкої» за викликом.

Утім, можу із впевненістю сказати – лікарі диференційовано ставляться до викликів і першочергово надається перевага тим, хто не може зачекати. Хай  би що казали, а всі виклики обслуговуються.

І якщо буде створена єдина диспетчерська служба, тоді нормативи щодо прибуття «швидкої» у визначені МОЗ терміни – 10 хвилин по місту, 20 хвилин – по сільській місцевості – будуть стовідсотково дотримані», — наголосив Петро Гармаш.

Ще статті по темі

Back to top button