Суспільство

Ініціатива скасувати 8 Березня: думки чернігівців

В Україні хочуть скасувати свята 1 Травня та 8 Березня. У Мережі вже з’явився відповідний проєкт закону. Він, зокрема, передбачає заміну 8 березня на 25 лютого – на честь дня народження Лесі Українки.

А що про ініціативу скасування Жіночого дня думають чернігівці?

Максим Блакитний

Жінок за бажання можна вітати хоч щодня. А не один день на рік. Щось ми ніяк від радянщини не можемо відірватися. Ще до прийняття християнства шанували жінку, матір, красу… Були свої дні.

Вадим Балінський

Зрозуміло, що витоки цього дня йдуть від двох феміністок – Рози Люксембург та Клари Цеткін. Начебто свято нам і не потрібне, адже жінок треба любити, поважати та дарувати подарунки будь-якого дня протягом року. З іншого боку, 8 Березня чоловіків так чи інакше стимулюватиме до підвищеного прояву любові до представниць прекрасної статі та створення іміджу чоловіка як представника сильної статі. Кожна жінка будь-якого віку та соціального статусу цього дня відчуває, що вона – берегиня!

Зазвичай у чоловіків є кілька жінок, яких він любить, поважає – мати, дружина, донька. Уявіть собі, як маленькій донечці буде приємно, коли тато чи дідусь подарують їй квіти! Це підніме самооцінку навіть дівчинці з дитячого садочка. Тому висновок – у жодному випадку не можна скасовувати це свято!

До речі, як приємно буде жінці, яка поруч із чоловіками боронить нашу країну, зайвий раз відчути – ми разом наближаємо Перемогу. І вважаю, що в окопах, наприклад, Донбасу чи Херсона, саме 8 березня жінка відчує: вона берегиня не тільки домашнього затишку, а й усієї країни.

Сергій Воробйов

Я вже давно свою дружину вітаю не 8 березня, а 1 березня – із Днем весни. Це я сам придумав.

Володимир Бойко

Моє ставлення таке: треба святкувати 9 Березня – день народження Тараса Шевченка, а не 8 Березня. До речі, 8 Березня як таке цілком може залишитися, але не як вихідний.

25 лютого відзначати День української жінки – погана ідея, на мою думку. Леся Українка – геніальна поетеса та людина, твердості духу якої, силі характеру можна позаздрити. Але це точно не еталонний образ жінки.

Тому краще не вигадувати, а скористатися наявною міжнародною практикою – вшановувати жінок у День матері. Щодо 1 Травня, то маю дещо провокаційну пропозицію – так, скасувати. Але запровадити свято 3 Травня з вихідним – День Конституції Речі Посполитої. Ми маємо до неї прямий стосунок, хоча ця думка й не надто поширена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителів Чернігівщини попереджають про небезпечні гідрологічні явища

Сєргєй Карась

На мій погляд, Міжнародний жіночий день найменше з трьох запропонованих до скасування свят (крім 8 Березня, святкові дні пропонують скасувати 1 та 9 Травня) потребує декомунізації, адже він давно не асоціюється з фемрухом чи Розою Люксембург. Це свято дівчаток, квітів тощо.

На думку спадає 8 березня 2022 року. «Святкували» ми його у підвалі під обстрілами росіян, і всім жінкам із нашого підвалу я дарував… валентинки (бо листівок із 8 Березня в лютому я не встиг купити, а валентинки вдома залишалися). Мені здалося, що цим нагадуванням того, що свято є і життя триває навіть під бомбардуванням, я трохи покращив настрій сусідок (і дружини, сподіваюся, теж).

А якщо казати про нові свята, хотілося б, щоб українці святкували Всесвітній день чоловіків (це перша субота листопада).

Михайло Жирохов

Від усіх совєцьких звичок і свят треба було відмовитися ще в 1991 році. Дуже прикро, що до цього дійшло тільки в 2023 році. Обома руками за таке рішення.

Юлія Ігнатенко

З одного боку, святкування 8 Березня не пов’язане з радянщиною, адже відзначається воно в багатьох країнах світу та спершу мало насамперед соціальний характер, а не ідеологічний.

Але там, куди проникає «совок», відбувається ідейне спотворення. Тому зараз день, коли ми мали б відзначати становлення жіночого рівноправ’я, перетворився на день квітково-цукеркової істерії та анекдотів про чоловічі муки вибору подарунків.

Сама ідея свята для мене позитивна, але коли це не перетворюється на совковий фарс із «хранітєльніцамі очага». А саме на це через радянський вплив перетворилось свято 8 Березня.

Зараз є думка про перенесення святкування на 25 лютого, день народження української поетеси Лесі Українки. Я проти скасування свята взагалі, але підтримаю ініціативу його перенесення на будь-яку дату, адже українські жінки заслуговують на вшанування.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button